10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRămăşiţe umane, descoperite printre resturile submersibilului Titan

Rămăşiţe umane, descoperite printre resturile submersibilului Titan

„Presupuse rămăşiţe umane” au fost descoperite printre resturile submersibilului turistic dispărut cu cinci persoane la bord, în Atlanticul de Nord, în apropierea epavei Titanicului. Anunţul a fost făcut miercuri de Paza de Coastă a Statelor Unite într-un comunicat, transmite AFP.

Aceste rămăşiţe, „adunate cu atenţie din epavă la locul accidentului”, precum şi resturile găsite ale minisubmarinului, vor fi analizate. Asta ar urma să ofere „elemente esenţiale pentru a înţelege cauzei acestei tragedii”, a declarat căpitanul Jason Neubauer. Acesta conduce ancheta Pazei de Coastă asupra tragediei.

Titan s-a scufundat pe 18 iunie

Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime şi operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului. Acesta at fi rebuit să reapară şapte ore mai târziu. Contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare.

Ulterior, a fost întreprinsă o vastă operaţiune de salvare pentru a încerca să salveze pasagerii minisubmarinului, care se presupune că avea rezerve de aer pentru aproximativ patru zile. În cele din urmă, s-a descoperit că submersibilul, la scurt timp după scufundare, a fost lovit de o „implozie catastrofală”. Asta i-a omorât instantaneu pe cei cinci bărbaţi aflaţi la bord.

Resturi ale submersibilului au fost aduse miercuri la ţărm

Resturi ale submersibilului, descoperite pe fundul oceanic la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub nivelul apei, au fost aduse miercuri la ţărm, la St. John’s, în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador.

Acestea ar urma să fie transferate de o navă a Pazei de Coastă americane într-un port din Statele Unite. Aici, anchetatorii le vor putea analiza.

Media canadiene au arătat bucăţi din ceea ce părea a fi nasul submersibilului, dar şi alte fragmente.

Unul dintre responsabilii companiei Pelagic Research Services, care a desfăşurat robotul său subacvatic cu telecomandă (ROV) pentru a scana fundul Atlanticului, a confirmat că şi-a încheiat operaţiunile. „Ne-am terminat partea pe mare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acesteia, Jeff Mahoney.

„A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă. Aceasta a lucrat non-stop. Practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii”, a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în Statele Unite.

Căpitanul Jason Neubauer a salutat eforturile internaţionale depuse pentru „a recupera şi păstra aceste dovezi cruciale la o distanţă de ţărm şi la o adâncime extremă”, potrivit comunicatului Pazei americane de Coastă.

În Canada şi Statele Unite au fost deschise mai multe anchete

În Canada şi Statele Unite au fost deschise mai multe anchete pentru a stabili cauzele imploziei submersibilului.

Criticile s-au înmulţit după dispariţia minisubmarinului legate de posibile neglijenţe ale companiei Oceangate Expeditions în proiectarea sa. Un fost responsabil al companiei exprimase îndoieli serioase cu privire la siguranţa aparatului. Singurul hublon nu ar fi fost proiectat să reziste la asemenea adâncimi.

„Mai rămâne multă muncă pentru a înţelege factorii care au condus la pierderea catastrofală a Titanului şi pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla”, a concluzionat miercuri căpitanul Neubauer.

Citeşte şi: Cum a fost posibilă crima din Grădina Botanică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS