20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a fost posibilă crima din Grădina Botanică

Cum a fost posibilă crima din Grădina Botanică

Procurorii doljeni au oferit, ieri, primele informaţii despre atacul din Grădina Botanică din Craiova, în urma căruia o tânără de 14 ani a fost ucisă pe loc. Un tânăr de 19 ani se află în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Potrivit anchetatorilor, marţi, în urma unui conflict spontan, victimele au fost înjunghiate de un tânăr de 17 ani, cu un cuţit cu lama de 19 centimetri. Acesta din urmă este elev la Colegiul Militar ,,Tudor Vladimirescu” din Craiova. Tot ieri, Ministerul Apărării Naționale a transmis condoleanţe familiei tinerei ucise. Alte amănunte despre cele petrecute în Grădina Botanică au fost oferite de reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova

Procurorii doljeni au stabilit că atacatorul avea cuţitul într-un rucsac.
„În urma cercetărilor efectuate de o echipă complexă formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, respectiv ofiţeri de poliţie judiciară şi criminalişti din cadrul IPJ Dolj, a fost identificat autorul faptelor în persoana unui tânăr în vârstă de 17 ani, elev. În timp ce se afla în Grădina Botanică, aparent pe fondul unui conflict spontan cu alţi doi tineri, a scos din rucsacul pe care-l avea asupra sa un cuţit cu lama de 19 cm, cu care a înjunghiat-o iniţial pe persoana vătămată în vârstă de 19 ani în zona toracelui, iar apoi pe victima în vârstă de 14 ani, aplicându-i mai multe lovituri cu corpul tăietor, una dintre acestea în zona cervicală inferioară.

În urma leziunilor provocate, minora în vârstă de 14 ani a decedat în scurt timp. Persoana vătămată în vârstă de 19 ani a fost transportată în stare gravă la spital”, au explicat anchetatorii.
Miercuri dimineaţa, suspectul de 17 ani a fost reţinut pentru 24 de ore şi urma să fie dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Este cuzat de comiterea infracţiunilor de omor şi tentativă de omor.

Ce au văzut poliţiştii locali în Grădina Botanică

Reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova au explicat că marţi, în jurul orei 15.00, patrula de poliţie locală îşi exercita atribuţiile în Grădina Botanică.
„Patrula de ordine publică şi Poliţia Locală au atribuţii de menţinere a ordinii publice. În jurul acelei ore, patrula a intrat în serviciu. Este vorba despre a doua tură, turele fiind 6-14-22, deci nu rămâne niciodată liberă Grădina Botanică. Colegii mei au fost în spate, la locul evenimentului, de acolo veneau, pentru că, la ieşirea din spate, se strâng grupuri de copii care pun muzică la telefoane, fac anumite zgomote, iar locatarii din blocuri sunt deranjaţi şi primim mereu sesizări că deranjează liniştea publică. Au găsit un grup de trei fete, le-au spus să dea telefonul mai încet. Fetele au spus că pleacă oricum, că nu mai stau şi au părăsit zona aceea.

Patrula s-a întors către intrarea principală a Grădinii Botanice pentru a-şi face rondul. Pe la jumătatea drumului s-au întâlnit cu acest tânăr faţă în faţă, care mergea normal, nu avea un comportament care să ducă la concluzia că ar trebui dispuse măsuri împotriva lui. Fiind singur în Grădina Botanică la ora aceea, patrula a interacţionat cu el: ce faci, unde te duci? Le-a spus că se duce acasă şi că scurtează drumul. El i-a salutat din proprie iniţiativă. Un copil care era bine îmbrăcat, era respectuos. I-a salutat din nou la plecare şi şi-a continuat drumul spre ieşirea din spate a Grădinii Botanice. Interacţionând cu el, au reţinut că este îmbrăcat în haine de culoare închisă şi că are un rucsac de culoare roşie. De fapt, acesta a fost şi elementul care a dus la identificarea lui atât de rapid”, a delarat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.

Cine este autorul faptelor

Alexandru F. are 17 ani şi este elev la Liceul Militar Tudor Vladimirescu din Craiova. Este fiul unui poliţist din cadrul IPJ Dolj. Reprezentanţii Liceului Militar au explicat că tânărul nu a avut abateri disciplinare grave.


„Elevul, în vârstă de 17 ani, a fost admis în Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu” în anul 2020 și se afla în vacanța de vară. Pe parcursul celor trei ani de studii în instituția noastră, elevul a avut rezultate bune la învățătură. A absolvit ultimul an de studii, respectiv clasa a XI-a, cu media 7,67, nefiind înregistrat cu abateri disciplinare grave. A fost declarat apt în urma testărilor psihologice desfășurate în cadrul proceselor de selecție, conform baremelor în vigoare pentru admiterea în învățământul militar liceal”, au precizat reprezentanţii unităţii de învăţământ.
Aceştia din urmă au mai precizat că Ministerul Apărării Naționale transmite condoleanțe și întreaga compasiune familiei îndoliate.

Victimele atacului din Grădina Botanică

Melis, minora de 14 ani care a fost ucisă, era absolventă Colegiului Național Pedagogic din Craiova. Miercuri ar fi trebuit să fie o zi importantă pentru ea. Urma să primească rezultatul de la Evaluarea Națională.


Emanuel, tânărul de 19 ani, este absolvent al Colegiului Național Carol I din Craiova. El a fost dus în sala de operație imediat după ce a ajuns la Initatea de Primiri Urgenţe. Intervenția chirurgicală a durat până după miezul nopții, starea victimei fiind gravă. „Pacientul este în continuare internat în clinica ATI, în stare extrem de gravă. Pronosticul este unul rezervat“, au precizat ieri reprezentanţii unităţii medicale.

Prefectul de Dolj: Craiova este un oraş foarte sigur

Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj, a precizat că are încredere în poliţie, dar şi că oraşul Craiova este unul sigur.
„Am discutat cu Poliţia şi Poliţia Locală pentru a mări pe cât posibil echipajele de patrulare, dar ştim cu toţii că există anumite deficienţe de personal a căror rezolvare necesită timp. Eu am toată încrederea că îşi fac treaba, am mare încredere în ele. Sunt şi eu părinte şi am încredere să-mi las copiii să meargă singuri pe stradă. Şi spun asta pentru că oraşul Craiova este unul foarte sigur. Craiova este un oraş foarte sigur. Transmit condoleanţe familiei pentru pierderea suferită”, a precizat Dan Diaconu.

Ce spune legea

Potrivit Codului Penal, uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Tentativa se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea consumată, ale cărei limite se reduc la jumătate. În cazul omorului, limitele pedepsei sunt între 5 şi 10 ani de închisoare.
Potrivit legii, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorul cu vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, însă numai dacă se dovedeşte că are discernământ. Minorul care a împlinit 16 ani răspunde penal potrivit legii.
Faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă. La alegerea sancţiunii se ţine seama de gravitatea faptei, de starea fizică, de dezvoltarea intelectuală şi morală a minorului sau de condiţiile în care a fost crescut şi a trăit.

Citeşte şi: Crimă în Grădina Botanică, în amiaza mare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS