10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul României în Kenya, chemat de urgenţă de la post. Este acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe  

Ambasadorul României în Kenya, chemat de urgenţă de la post. Este acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe  

Ambasadorul României în Kenya, acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe. A fost rechemat de urgență de la post.

În cadrul unei reuniuni diplomatice care a avut loc la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu rasist. Acesta a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice.

Incidentul a avut loc pe 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la un grup de diplomați africani ca la niște maimuțe.

El ar fi spus că „grupul african ni s-a alăturat” când a observat o maimuță neagră în apropiere, conform kenyanforeignpolicy.com. 

În data de 8 iunie, kenyanforeignpolicy.com a publicat un articol cu titlul „Rasism? Diplomat român criticat după ce a făcut referire la o maimuţă spunând «grup african», la o reuniune a diplomaţiei europene”.

MAE l-a rechemat în țară

Conform datelor oficiale ale MAE, ambasadorul României în Republica Kenya, Dragoş Viorel Radu Ţigău,  este diplomat de carieră, deţinând gradul de ministru plenipotenţiar. El a fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014-2019. A efectuat misiuni la:

  • Consulatul General al României de la Gyula, unde a îndeplinit funcţia de gerant interimar,
  • -Ambasada României de la Budapesta, în calitate de şef secţie politică,
  • Consulatul General de la Montreal,
  • Ambasada României de la Ottawa, îndeplinind rolurile de prim-colaborator şi însărcinat cu afaceri,
  • Ambasada României de la Londra.
  • În Centrala MAE a lucrat la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare, şef serviciu Direcţia NATO, Direcţia America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de director-adjunct.

Cunoaşte limbile engleză, franceză, spaniolă, germană şi maghiară. Ţigău este născut în 1967 şi anterior misiunii din Republica Kenia nu a mai ocupat funcţia de ambasador.

Citește și: Grav accident în Galați. O femeie a murit, iar fiica ei a fost transportată cu elicoperul SMURD

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS