16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreve în Franța și Italia

Greve în Franța și Italia

Marţi va fi grevă generală în Franța, context în care sunt aşteptate perturbări ale circulaţiei feroviare naţionale, locale şi internaţionale. Sindicatele au convocat o zi de proteste la nivel național împotriva legii președintelui Emmanuel Macron de ridicare a vârstei de pensionare. Și în Italia sunt anunțate proteste până miercuri.

Transportul public urban va fi perturbat în Franța din cauza modificării traseelor unor linii de transport.

Autoritățile franceze intenționează să trimită marți 11.000 de polițiști, dintre care 4.000 la Paris, a anunțat duminică Ministerul de Interne. Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin a spus că poliția va „asigura securitatea demonstrațiilor și va garanta dreptul de a demonstra”.

Sindicatele au planificat protestele de marți încă de la începutul lunii mai, potrivit Reuters. Acestea preced discuțiile programate pentru joi asupra unui proiect de lege propus de partidul centrist Liot, de anulare a reformei.

Ridicarea vârstei de pensii a provocat zeci de proteste

Reforma lui Macron de a ridica vârsta de pensionare la 64 de ani de la 62 de ani a stârnit deja săptămâni de proteste și greve.

„Nu cerem să dăm jos guvernul, ci să dăm jos reforma pensiilor”, a declarat Sophie Binet, liderul sindicatului francez CGT.

Și controlorii aerieni sunt mobilizaţi de sindicate pentru a se alătura apelului la greva de mâine. Astfel va fi perturbat orarul curselor aeriene. Pasagerii vor fi anunţaţi de eventuale anulări/întârzieri ale curselor prin SMS.

Federaţia transportatorilor rutieri se va mobiliza, ceea ce poate duce la blocarea unor drumuri, atenţionează Ministerul român de Externe.

Si în Italia, până pe 7 iunie, în diverse oraşe vor avea loc  mai multe greve. Acestea pot provoca perturbări asupra transportului public de călători şi aerian, potrivit Ministerul român de Externe.

Citește și: A treia săptămână de grevă a profesorilor. Sindicaliștii cer demiterea Ministrului Muncii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS