15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA treia săptămână de grevă a profesorilor. Sindicaliștii cer demiterea Ministrului Muncii

A treia săptămână de grevă a profesorilor. Sindicaliștii cer demiterea Ministrului Muncii

Profesorii continuă greva şi astfel intrăm în a treia săptămâna de proteste. Cartel ALFA cere demiterea Ministrului Muncii și transferul unui procent din contribuțiile sociale înapoi către angajator .

Profesorii revin la ore doar când un cadru didactic debutant va fi plătit cu salariul mediu pe economie, adică patru mii de lei net, este anunţul făcut ieri de două dintre marile confederaţii sindicale din învăţământ. Dascălii doresc ca majorarea salarială a debutanţilor să fie trecută în textul Ordonanţei de Urgenţă dată de Guvern pentru mărirea lefurilor, şi nu numai în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege.

De asemenea, vor ca grila de salarizare pentru învăţământ să fie aplicată într-un termen mai scurt şi nu în trei ani, aşa cum a anunţat Guvernul. Aceştia mai cer ca, de la 1 ianuarie 2024, la educaţie să se ducă 15% din cheltuielile bugetului.

Într-un comunicat, Sindicatul Cartle Alfa il acuză pe ministrul Marius Budăi că interpretează într-un mod personal și dictatorial dialogul social. Cartel Alfa se solidarizează și cu greva din educație.

Potrivit sindicaliștilor din Cartel Alfa, proiecte de legi extrem de importante,  au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Printre acestea sunt în:  

  • reforma pensiilor speciale,
  • legea salarizării,
  • reforma sistemului public de pensi.

Lipsa de transparență si modul în care clasa politică ține cu dinții de privilegii sfidătoare, precum:

  • pensiile speciale,  
  • ratarea termenelor din PNRR,
  • semnalele negative transmise de Bruxelles, ar arata clar incompetența guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză.

Sindicaliștii cer revenirea la un sistem fiscal echilibrat

Reprezentantii Cartel Alfa considera ca primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este DEMITEREA actualului ministru al muncii, Marius Budăi, dupa care sa se intre intr-un dialog social real și responsabil.

Sindicaliștii mai cer revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuțiile sociale ale angajaților înapoi către angajator.

Comunicatul CNS Cartel Alfa mai arată că greva actuală din educatie este  rezultatul:

  • deciziilor politice greșite,
  • al lipsei de preocupare, empatie și solidaritate cu cei care muncesc,
  • al rupturii majore dintre clasa politică și cetățeni.

Citește și: Cutremur puternic în această dimineață

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS