6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina, condamnată de CEDO pentru că nu recunoaște parteneriatele între persoane de același sex

Ucraina, condamnată de CEDO pentru că nu recunoaște parteneriatele între persoane de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ucraina pentru discriminare şi încălcarea dreptului la respectarea vieţii private pentru cuplurile de acelaşi sex, potrivit Reuters.

CEDO a fost sesizată în 2014 de un cuplu de bărbaţi ucraineni care încercaseră să se căsătorească în Ucraina şi fuseseră refuzaţi de şapte oficii de stare civilă. Motivul? Legea fundamentală a ţării şi Codul familiei definesc căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Reclamanţii susţin de asemenea că le-a fost imposibil să încheie orice alt tip de uniune civilă care să le recunoască relaţia, deşi o „uniune familială” le este accesibilă cuplurilor heterosexuale necăsătorite.

Judecătorii Curţii de la Strasbourg au apreciat că reclamanţii au fost trataţi diferite de cuplurile heterosexuale din „singurul fundament” al orientării lor sexuale.

Ucraina, condamnată. Cum justifică CEDO decizia

Potrivit CEDO, Kievul nu a furnizat nicio justificare pentru această diferenţă de tratament. Motivul invocat de guvern, de protejare a „familiei tradiţionale”, nu constituie „un motiv valabil” care să justifice refuzul oricărei recunoaşteri şi protecţii juridice pentru cuplurile de acelaşi sex.

Chiar dacă statul ucrainean este „liber să limiteze accesul la căsătorie doar la cuplurile heterosexuale”, adaugă CEDO, el nu justifică excluderea cuplurilor de acelaşi sex de la „orice regim juridic”.

Cei şapte judecători din complet au concluzionat în unanimitate că această diferenţă de tratament constituie o discriminare bazată pe orientarea sexuală, ceea ce încalcă drepturile prevăzute în Convenţie de garantare a respectării vieţii private (articolul 8) şi interzicere a discriminărilor (articolul 14).

Ucraina trebuie să plătească daune morale de 10.000 de euro

Prin hotărârea comunicată joi, CEDO a condamnat statul ucrainean la plata a câte 5.000 de euro fiecăruia dintre reclamanţi, cu titlu de „daune morale”.

În luna august a anului trecut președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este de acord cu legalizarea parteneriatelor între persoane de același sex. El a explicat, însă, că, atât timp cât țara se află sub lege marțială, Constituția ucraineană nu poate fi modificată.

CITEȘTE ȘI: Zelenski, dezamăgit că Ucraina nu primește semne de aderare la NATO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS