17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri de familie, au părăsit Sudanul

MAE: Alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri de familie, au părăsit Sudanul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că alte 14 persoane, 11 cetăţeni români şi 3 membri de familie ai acestora, au părăsit, vineri şi sâmbătă, Sudanul. Informarea vine în continuarea precizărilor de presă pe tema evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora din Sudan. Țara africană este răvășită de un sângeros război civil, scrie G4Media.

Românii ajung iniţial în Cipru

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, astfel, 6 cetăţeni români şi doi membri de familie au părăsit Sudanul în cursul zilei de vineri cu un zbor de evacuare organizat de către autorităţile britanice, cu destinaţia Cipru.

„Centrala MAE şi Ambasada României la Nicosia acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România. Se va asigura transportul din Cipru spre ţară, eliberarea documentelor de călătorie şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor britanice şi cipriote pentru sprijinul oferit în vederea evacuării în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor lor de familie”, se arată în comunicat.

De asemenea, sâmbătă, alţi 5 cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului cu destinaţia Republica Arabă Egipt.

„Aceştia au informat autorităţile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean”, precizează sursa citată.

MAE: Un cetățean roman nu mai vrea să părăsească Sudanul

Conform MAE, la acest moment, dintre cele două persoane care se mai află în atenţia Ambasadei României la Addis Abeba (un cetăţean sudanez, membru de familie al unui cetăţean român şi un cetăţean român), cetăţeanul sudanez se deplasează pe cale rutieră din Sudan către Etiopia. Cetăţeanul român a informat misiunea diplomatică că nu mai doreşte evacuarea din Sudan.

Cetățenii români trebuie să anunțe misiunea diplomatică despre prezența lor în Sudan

De pe 16 aprilie, când a fost convocat task force-ul interinstituţional, s-a reuşit evacuarea a 39 de cetăţeni români. De asemenea, au fost evacuaţi şi 6 membri de familie ai acestora, cetăţeni străini.

„Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7 zile. Monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan. De asemenea, vor fi în contact cu românii aflaţi pe teritoriul altor state în tranzit spre România. În acelaşi timp, se va menâine legătura cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea finalizării procedurilor de evacuare. Echipa consulară a Ambasadei României la Addis Abeba va menţine legătura cu cetăţeanul român care nu mai doreşte să fie evacuat. De asemenea, va întreprinde demersuri de sprijin dacă va reveni asupra deciziei sale”, se spune în comunicat.

MAE reaminteşte că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9. (Manifestaţi atenţie deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924). MAE recomandă cetăţenilor români care încă se mai află pe teritoriul Sudanului să îşi facă cunoscută prezenţa. Aceştia trebuie să contacteze de urgenţă misiunea diplomatică a României în Etiopia. Totodată, să solicite asistenţă consulară dacă doresc să fie evacuaţi.

Unde se poate suna

Ministerul readuce în atenţia cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba. Acesta este următorul: +251 116 622 675. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Acestea sunt preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Citeşte şi: Un polițist a provocat un accident mortal. Acesta consumase alcool

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS