23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarea Britanie vrea să ajungă la un acord cu UE privind pașapoartele

Marea Britanie vrea să ajungă la un acord cu UE privind pașapoartele

Marea Britanie vrea să ajungă la un acord cu UE privind pașapoartele. Premierul britanic Rishi Sunak vrea un acord cu UE pentru a facilita călătoriile cetăţenilor britanici în blocul comunitar, a relatat agenția Bloomberg.

Rishi Sunak speră să profite de îmbunătăţirea relaţiilor cu UE. Premierul speră să ajungă la un acord care să le permită britanicilor să folosească barierele UE e-gates pentru controlul paşapoartelor, ceea ce ar accelera trecerea frontierei.

Problema a fost ridicată în mod informal la nivel diplomatic

Încă nu a fost formulată o propunere oficială. Problema a fost ridicată în mod informal la nivel diplomatic, a scris Bloomberg, citând un oficial britanic.

În februarie, Regatul Unit a ajuns la un acord istoric cu UE în ce priveşte formalităţile comerciale cu provincia britanică Irlanda de Nord, care după Brexit a rămas de facto în interiorul pieţei unice europene, dată fiind graniţa sa cu Republica Irlanda, membră a Uniunii.

Acordul a fost aprobat de parlamentul britanic

Acordul a fost aprobat de parlamentul britanic, o victorie personală pentru Sunak în fața aripii eurosceptice a propriului Partid Conservator.

Potrivit planurilor UE ce urmează să fie implementate în 2024, cetăţenii din Marea Britanie şi alţi aşa-zişi cetăţeni din „terţe ţări” ar putea intra pe teritoriul blocului comunitar fără vize, în baza datelor biometrice.

Guvernul britanic se teme însă că acest lucru nu va pune capăt întârzierilor. De asemenea, încearcă să obţină acces complet la porţile e-gates unde controlul se face automat, evitând ştampilarea manuală a paşapoartelor. Asta duce frecvent la blocaje în perioadele aglomerate.

Citeşte şi: Pistol din aur, găsit în bagajul unei femei, pe un aeroport 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS