17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul beneficiarilor de pensii speciale crește de la o lună la alta

Numărul beneficiarilor de pensii speciale crește de la o lună la alta

Numărul beneficiarilor de pensii speciale crește de la o lună la alta. Numărul ”specialilor” a crescut în luna aprilie 2023 cu 24 față de luna trecută, scrie bizbrasov.ro..

Peste zece mii de pensionari, din care mai mult de jumătate sunt foști magistrați (judecători și procurori), sunt beneficiari ai pensiilor speciale plătite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulți dintre beneficiarii de pensii specialc plătite de CNPP sunt foștii magistrați – 5.174 de persoane, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din total.

Pensia medie încasată de foștii magistrați în martie a fost de 21.509 lei, cu 32 de lei mai mult decât în luna februarie (21.477 lei în medie).

3.600 de foști magistrați nu au deloc contributivitate la sistemul public de pensii

Din acești 21.509 lei, doar 4.761 lei li s-ar fi cuvenit, în medie, potrivit propriilor contribuții la sistemul de pensii, diferența de peste 20.000 de lei (sunt 20.000 de lei în medie, pentru că nu toți magistrații au plătit contribuții la sistemul public de pensii, aproape 3.600 neavând deloc contributivitate, conform tabelului de mai jos) fiind suportată de la bugetul de stat.

A doua cea mai mare pensie medie este cea a foștilor angajați din Aviația Civilă, care beneficiază de un aport substanțial din partea statului. Deși toți cei 1.379 de pensionari au contribuit la sistemul public de pensii, pensia care li s-ar fi cuvenit este de 5.515 lei, dar încasează în medie aproape 11.700 lei lunar. Contribuția medie suplimentară a statului pentru fiecare dintre aceștia este de 7.521 lei.

Citeşte şi: Bancomat aruncat în aer la Köln. Hoții nu au fost prinși

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS