14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Educației, către olimpicii la Matematică: ”Performanța în științe nu se demodează niciodată”

Ministrul Educației, către olimpicii la Matematică: ”Performanța în științe nu se demodează niciodată”

Astăzi s-a deschis cea de a 73-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, competiție găzduită de județele Dolj, Ialomița și Brașov. La deschiderea oficială a olimpiadei a participat online și ministrul Educației, care a precizat că matematica este esențială pentru tot ceea ce înseamnă viitorul.

Ministrul Educației le-a spus elevilor să fie convinși că ”performanța în știință este un bun care nu se demodează niciodată”. La Craiova se desfășoară în aceste zile etapa națională a Olimpiadei de Matematică pentru clasele IX- XII, după 42 de ani.

Se vor alege participanții pentru olimpiadele internaționale

Peste 700 de elevi participă în această săptămână la Olimpiada Națională de Matematică. Ei au fost aleși din 9.000 de elevi care au participat la etapele județene și locale. Dintre cei mai buni olimpici se vor selecta elevii care vor reprezenta România la competițiile internationale de matematică, a spus ministrul Educației Ligia Deca, într-o intervenție online la deschiderea olimpiadei.

”Ialomița, Brașov și Dolj sunt, pentru câteva zilele, județele care se bucură de prezența celor mai buni dintre cei aproape 9.000 de elevi care au susținut etapele anterioare ale acestei competiții. Printre ei și cei care vor reprezenta România la competițiile internaționale de profil, unde țara noastră, știm cu toții, obține constant rezultate cu care ne mândrim.

Matematica este o disciplină care se regăsește în toate aspectele vieții noastre, de la dezvoltarea gândirii logice și o mai bună înțelegere a realității înconjurătoare, până la arta, tehnologie sau analiză științifică, domenii în care cunoștințele se completează. Trăim și vedem cu toții asta. Și o societate în care progresul tehnologic este extrem de rapid și este o certitudine faptul că matematica este esențială pentru tot ce înseamnă tehnologiile viitorului, care vor continua să schimbe atât societatea, cât și politicile economice sau educaționale în contextul globalizării și al progresului științific accelerat”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

Ministrul Educației a avut și un mesaj pentru elevi: ”Într-o lume în care ce este vremelnic la modă impune atitudini, să fiți convinși că performanța în științe este un bun care nu se demodează niciodată”.

Cei mai buni liceeni la matematică se întrec la Craiova

Cei mai buni liceeni la matematică sunt în aceste zile la Craiova.

”După 42 de ani, cea de a 73-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică se desfășoară, din nou, la Craiova. Suntem deosebit de onorați să găzduim acest eveniment, o competiție a inteligenței și a creativității, care va permite tinerilor talentați din întreaga țară să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare.

De asemenea, organizarea la Craiova a acestei olimpiade este concluzia unor eforturi anterioare ale Școlii de Matematică din județul nostru, susținută prin rezultatele de excepție obținute de-a lungul timpului, precum și prin traiectoria deosebită a absolvenților de liceu care și-au îmbrățișat domeniul celei mai vechi dintre științe, pornind în căutarea unui limbaj matematic precis și lăsând amprenta peste timpuri la nivelul matematicii mondiale.

Olimpiada de Matematică este prilejul perfect pentru a demonstra că matematicile pun în joc puteri sufletești care nu sunt cu mult diferite de cele solicitate de poezie și de arte, așa cum spunea Ion Barbu”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Deschiderea olimpiadei a avut momente artistice pentru participanți.
Olimpiada Națională de Matematică se desfășoară în perioada 10-14 aprilie.

Citește și Craiova găzduieşte Olimpiada Naţională de Matematică, după 42 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS