9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătoarea Lia Savonea a promovat la Curtea Supremă

Judecătoarea Lia Savonea a promovat la Curtea Supremă

Secţia pentru judecători a CSM a validat joi rezultatele concursului în urma căruia Lia Savonea, preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, a promovat în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, au declarat joi, pentru Agerpres, surse oficiale din CSM. Judecătoarea este controversată pentru că a condamnat un bărbat la doar opt luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, motivând că fetiţa şi-a dat consimţământul, informează TVR.

Potrivit surselor citate, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii, respectiv 95 de puncte din 100 posibile (48 puncte la proba de evaluare a lucrărilor şi 47 puncte la interviu).

Ea este singura care a reuşit să promoveze la Secţia penală. O altă judecătoare care trecuse de proba de evaluare a lucrărilor, Lucreţia Postelnicu, a picat la interviu, unde a obţinut 23,94 puncte, au indicat sursele.

Tot acum au promovat la Instanţa supremă judecătorii Veronica Dumitrache – Secţia contencios, Dorina Zeca şi Mihai Andrei Gândac-Negoescu – Secţia civilă.

Comunitatea Declic a lansat recent o petiţie publică împotriva Liei Savonea, semnată de zeci de mii de oameni, în care solicita CSM să nu o promoveze la Instanţa supremă.

Declic făcea referire la faptul că, în anul 2015, Savonea a condamnat un bărbat la doar opt luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul respectiv a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă minoră, justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

Comunitatea Declic anunţa că demersul său este susţinut şi de mai multe ONG-uri: Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS