7.9 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAcțiuni de toaletare a copacilor din Râmnicu Vâlcea

Acțiuni de toaletare a copacilor din Râmnicu Vâlcea

În municipiul Râmnicu Vâlcea a avut loc, ieri, o acțiune în urma căreia au fost tăiați un plop și un brad, deoarece erau într-o stare avansată de degradare.
Arborii erau amplasați în vecinătatea unor locuri de joacă, unul în partea dinspre est a parcului, iar celălalt în zona de ieșire spre Splaiul Independenței. Bradul rămăsese în timp fără crengi, care se uscaseră, și se prezenta sub forma unui trunchi drept cu risc mare de cădere. Plopul se uscase în ciuda eforturilor anterioare ale echipelor de la Piețe Prest de a-l salva.

Prin această acțiune s-a dorit evitarea situației de anul trecut când, urmare a furtunii de la începutul lunii iulie, 16 copaci au fost doborâți doar în Parcul Zăvoi de rafalele puternice de vânt.
Tăierea celor doi copaci nu a necesitat avize din partea autorităților de mediu, întrucât era vorba de arbori uscați (avizul se cere doar pentru tăierea unor arbori sănătoși), iar pe de altă parte parcurile se supun legislației specifice spațiilor verzi.

Folosirea lemnului rezultat

În urma tăierilor au rezultat 6 mc de lemn (2 mc de lemn de plop și 4 mc de lemn de brad). Lemnul de plop va fi folosit pentru alimentarea centralelor care încălzesc serele Piețe Prest de la Râureni. Cel de brad va fi transformat în scânduri, fiind utilizat pentru reabilitarea unui acoperiș al atelierului de reparații din structura serelor de la Râureni, realizarea meselor pe care se așează răsadurile în aceleași sere, pentru refacerea lăzilor pentru flori de pe Calea lui Traian sau la băncile care necesită reparații.

Activitatea de întreținere a parcurilor prin eliminarea arborilor afectați și plantarea unora noi este una obișnuită oriunde în lume. Începând din 1 noiembrie 2022, Piețe Prest a plantat 57 de noi copaci în perimetrul Parcului Zăvoi, dintre care 20 în cursul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS