30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum s-a implicat o firmă israeliană în peste 30 de campanii electorale în toată lumea

Cum s-a implicat o firmă israeliană în peste 30 de campanii electorale în toată lumea

O echipă de israelieni şi-a oferit serviciile pentru a manipula peste 30 de runde de alegeri din întreaga lume, folosind ca metode hackingul, sabotajul şi dezinformarea automatizată pe reţelele sociale, arată o investigaţie internaţională la care au participat peste 100 de jurnalişti, conform The Guardian şi Le Monde.

Este vorba despre o amplă activitate de dezinformare pe care o desfăşoară o firmă israeliană condusă de Tal Hanan, un fost agent al forţelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani. În prezent, el lucrează în domeniul privat sub pseudonimul „Jorge”. Investigaţiile jurnaliştilor par să indice că de peste două decenii el a lucrat pe ascuns şi s-a implicat în alegerile din diferite ţări, conform HotNews.ro.

„Team Jorge“, demascată prin intermediul unor operaţiuni sub acoperire

Hanan şi unitatea sa, care foloseşte numele de cod „Team Jorge”, au fost demascaţi prin intermediul unor operaţiuni sub acoperire şi a unor documente care au fost dezvăluite unui consorţiu internaţional format din 100 de jurnalişti.

Consorţiul de jurnalişti care a investigat „Team Jorge” include reporteri de la 30 de instituţii media prestigioase, printre care Le Monde, The Guardian, Der Spiegel şi El País, scrie News.ro. Proiectul, care face parte dintr-o investigaţie mai amplă privind industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizaţie non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări munca reporterilor asasinaţi, ameninţaţi sau încarceraţi.

Agenţia israeliană specializată în dezinformare îşi vinde serviciile în întreaga lume. Jurnaliştii de investigaţie au reuşit să se întâlnească cu un responsabil al acestei companii israeliene, cunoscută sub numele de „Team Jorge”. Acesta le-a spus că poate crea automat conturi online false, poate genera automat conţinut pe reţelele sociale sau poate sparge e-mailuri sau conturi Telegram, cu scopul de a influenţa campaniile electorale.

Investigaţia dezvăluie detalii extraordinare

Investigaţia dezvăluie detalii extraordinare despre modul în care dezinformarea este folosită ca armă de către „Team Jorge”, care gestionează un serviciu privat ce se oferă să interfereze pe ascuns în alegeri fără să lase urme. Grupul lucrează, de asemenea, pentru clienţi corporativi.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care unii le descriu drept „operaţiuni secrete”, sunt disponibile pentru agenţiile de informaţii, campaniile politice şi companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că a avut contracte în Africa, America de Sud şi Centrală, SUA şi Europa.

Articolul integral pe hotnews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS