14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCutremurul din Turcia şi Siria, resimţit până în Groenlanda

Cutremurul din Turcia şi Siria, resimţit până în Groenlanda

Cutremurul care a afectat luni sudul Turciei şi nordul Siriei vecine a fost resimţit până în Groenlanda, anunţă luni Institutul geologic danez, citat de News.ro.

”Undele seismice puternice din Turcia au fost înregistrate clar pe seismografele din Danemarca şi Groenlanda”, a declarat pentru AFP seismologul Tine Larsen.

Potrivit Institului american de geofizică USGS, un prim cutremur – de magnitudinea, 7,8 – a avut loc luni, la ora locală 4.17 (3.17, ora României) în districtul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras (sud-est), la aproximativ 60 km de frontiera cu Siria, la o adâncime de 17,9 kilometri.

”Undele seismului au atins seismograful Insulei daneze Bornholm (la Marea Baltică) la aproximativ cinci minute după cutremur”, declară Larsen.

”La opt minute de la cutremur, seismul a atins coasta de est a Groenlandei şi s-a propagat apoi în întreaga Groenlandă”, a precizat Tine Larsen.

Luni dimineaţa, un nou cutremur – de magnitudinea 7,5 – a avut loc în sud-estul Turciei.

”Am înregistrat cele două cutremure – şi multe replici – în Danemarca şi Goenlanda”, a mai spus cercetătoarea daneză.

Cel mai recent bilanţ vorbeşte de peste 1.500 de morţi

Acesta este cel mai important cutremur din Turcia de la cel de pe 17 august 1999, soldat cu 17.000 de morţi – inclusiv 1.000 la Istanbul.

Potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), cel puţin 1.014 persoane au murit şi 7.003 persoane au fost rănite în Turcia urma cutremurului din Turcia.

Cel mai nou bilanţ total al victimelor din Siria este de 430 de morţi şi peste 1.284 de răniţi, potrivit agenţiei SANA, care transmite numei datele din zonele controlate de guvern. Între timp, grupul „Căştile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puţin 380 de morţi şi 1.000 de răniţi în zonele controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei.

În Turcia, 2.834 de clădiri s-au prăbuşit, potrivit AFAD, ceea ce ridică temeri privind un număr şi mai mare de morţi, pe lângă sutele de victime din Siria vecină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS