16.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul director DSVSA Botoșani, trimis în judecată pentru fapte de corupție

Fostul director DSVSA Botoșani, trimis în judecată pentru fapte de corupție

Mihai Ţurcanu, fostul director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

Aflat sub control judiciar, Mihai Ţurcanu,la data faptelor director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoșani, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

  • abuz în serviciu (două fapte)
  • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul,
  • delapidare.

    Au mai fost trimişi în judecată în stare de libertate şi inculpații:
  • Mădălina Raluca Roşu, la data faptelor și în prezent director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu,
  • Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Faptele

În perioada octombrie – decembrie 2021 – prima parte a anului 2022, inculpatul Țurcanu Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți. Inculpata Roșu Mădălina-Raluca a fost cea care l-a „consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, etc. în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.

Ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei

În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS