12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntervențiile Salvamont pentru salvarea de vieți, îngreunate de vidul legislativ

Intervențiile Salvamont pentru salvarea de vieți, îngreunate de vidul legislativ

Intervențiile salvamontiștilor gorjeni și ale celor din țară sunt îngreunate din cauza lipsei prevederilor legislative în domeniu.

Autospecialele Salvamont sunt prevăzute cu toate dotările necesare pentru a circula mai ușor în trafic, însă nu ne pot folosi. Este vorba de echipamente care pot emite semnale acustice și luminoase. Legislația nu este încă modificată, astfel încât și ambulanțele Salvamont să poată să le utilizeze. În ultima săptămână salvamontiștii gorjeni, de exemplu, au intervenit de două ori în zona montană la două accidente grave, iar acțiunile au fost îngreunate pentru că ambulanțele nu au avut prioritate în trafic.

Ambulanțele speciale ale Salvamont Goirj au plecat în misiune de la sediul din Târgu Jiu, însă, din cauza legislației necorelată și neactualizată, nu au avut voie să circule cu mijloacele de semnalizare acustică și luminoasă care să le fi asigurat prioritate în trafic.

Au obligații, dar nu și drepturi

De fiecare dată, salvamontiștii speră ca traficul rutier să nu fie aglomerat și să ajungă astfel la timp în zonele unde sunt chemați să salveze vieți. „Salvamont un serviciu de urgență căruia, un act normativ îi dă obligații și responsabilități, îi dă dotare corespunzătoare pentru intervenție, ambulanțe și autospeciale, dar care nu e corelat cu un alt act normativ care să le dea dreptul să apese butonul, prin care să folosească mijloacele de semnalizare acustică și luminoasă, care să le asigure prioritate în trafic, buton care ar putea face diferența dintre viață și moarte.

Actul normativ care poate reglementa această problemă este în Camera Deputaților, are ultimele trei avize obținute favorabil, dar mici diferențe în redactarea avizului, impun reunirea celor trei comisii emitente și stabilirea unei redactări unice. De la începutul anului, proiectul de lege este pus săptămânal pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, sub rezerva primirii acestui raport, dar fără nici un rezultat.

Peste 5.000 de intervenții au avut salvamontiștii din întreaga țară de la începutul anului și doar în două zile din acest an nu au fost înregistrate accidente pe munte. Din păcate, la toate aceste accidente, deplasarea către munte a salvamontiștilor este îngreunată de traficul care sufocă toate orașele și principalele artere rutiere.”, conform Salvamont România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS