16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul apei va trece de 10 lei metrul cub la Târgu Jiu

Prețul apei va trece de 10 lei metrul cub la Târgu Jiu

Prețul apei la Târgu Jiu și în alte localități din județul Gorj va trece de 10 lei metrul cub. Anunțul a fost făcut de Ion Călinoiu, consilier în cadrul Aparegio Gorj, prestatorul de servicii de apă și canal din județul Gorj.

Aparegio Gorj furnizează apă pentru mai mult de jumătate dintre locuitorii județului. A accesat un proiect de peste un miliard de lei fonduri europene pentru modernizarea rețelelor. Angajamentul în schimbul primirii banilor pentru investiții este creșterea tarifului la apă și canal pentru sustenabilitatea programului de modernizare.

„Se vor face aceste investiții. Acum avem peste 7 lei metrul cub și se va ajunge la 10 lei și ceva până în 2026. Apoi se va opri. Majorarea etapizată este prevăzută în programul de accesare a fondurilor europene pentru investiții”, a declarat Ion Călinoiu.

Aparegio Gorj a lansat luna aceasta proiectul în valoare de peste 1 miliard de lei, destinat noilor investiții de apă și apă uzată din județul Gorj. La sediul Instituției Prefectului Județul Gorj a avut loc lansarea oficială a „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Contractul pentru finanțarea proiectului a fost semnat la data de 23.12.2020, între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și Aparegio Gorj, în calitate de Beneficiar al finanțării. Valoarea totală a proiectului este de 1.080.673.346,54 lei, inclusiv TVA, finanțarea nerambursabilă asigurată fiind de 839.103.597,57 lei, echivalentă cu 92% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului este de 2% din partea unităților administrativ-teritoriale beneficiare, iar Aparegio. trebuie să acopere 6% din costurile eligibile.

Stații de tratare noi

În cadrul proiectului, se vor realiza, în principal:

  • 25 stații de tratare a apei potabile,
  • 61 km de conducte de aducțiune,
  • 79 km de rețele de distribuție apă potabilă,
  • 3 stații noi de epurare ape uzate,
  • 234 km de rețele de canalizare,
  • 79 stații noi de pompare ape uzate.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Gorj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.

Proiectul presupune investiții majore în modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare la nivelul următoarelor localităţii:

  • Târgu Jiu,
  • Motru,
  • Rovinari,
  • Bumbești-Jiu,
  • Târgu-Cărbunești,
  • Țicleni,
  • Novaci,
  • Tismana,
  • Turceni,
  • Peștișani,
  • Turcinești,

Aceste investiții se vor realiza prin intermediul celor 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.

Reabilitarea surselor de apă pentru Târgu Jiu

Aparegio Gorj a aprobat în cadrul programului cu fonduri europene un buget de peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea surselor de apă pentru municipiul Târgu Jiu. Din suma respectivă vor fi achitate serviciile de proiectare, precum și execuția lucrărilor la surse de apă și aducțiuni Târgu Jiu (Runcu, Vâja Clocotiş, Sohodol, Șușița).

Aparegio Gorj și-a propus să semneze contractul de proiectare și execuție până la finalul acestui an. „Lucrările de construcție pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru „CL23 – Proiectare şi execuţie lucrări surse de apă și aductiuni Târgu Jiu (Runcu, Vâja Clocotiş, Sohodol, Șușița), includ: Sector 1: Sistem de alimentare cu apă Târgu Jiu, pentru care s-au propus următoarele lucrări: Sursa de apă – Reabilitare sursa Șușița Verde. Reabilitare sursa Runcu. Aducțiuni conducte de transport – Reabilitare aducțiune sursa Șușița Verde-GA Dealul Târgului. – Reabilitare aducțiune sursa Vâja Clocotiș-camera încărcare Runcu. Reabilitare aducțiune sursa Sohodol-camera încărcare Runcu”, conform Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS