11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii UE discută la Praga despre plafonarea prețului la gaze

Liderii UE discută la Praga despre plafonarea prețului la gaze

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre plafonarea prețului la gaze naturale și posibila sa punere în aplicare în cadrul unei reuniuni care are loc vineri la Praga, în încercarea de a limita creșterea prețurilor la energie, care amenință să împingă economia blocului în recesiune, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Este puțin probabil ca măsurile concrete să fie decise acum, au declarat oficialii, dar se așteaptă ca liderii UE să indice miniștrilor lor de energie și de finanțe posibile soluții de urmat.

„Chestiunea energiei este probabil cea mai importantă din cadrul reuniunii informale”, a declarat un înalt oficial UE implicat în pregătirile pentru discuții.

„Nu este o problemă pe care liderii o vor rezolva”, a continuat el. „Liderii trebuie să ofere o orientare strategică, iar apoi miniștrii energiei și miniștrii de finanțe pot găsi soluții adecvate”.

Găsirea unei soluții comune este complicată

Găsirea unei soluții comune este complicată de faptul că țările UE au nevoi diferite, furnizori diferiți și piețe energetice diferite, ceea ce înseamnă că scăderea livrărilor de gaz rusesc și creșterea prețurilor care a rezultat au afectat unele țări membre mai mult decât altele.

Cincisprezece țări din blocul comunitar doresc o plafonare a prețurilor la gaze

Cincisprezece țări din blocul comunitar doresc o plafonare a prețurilor la gaze, dar nu sunt de acord cu detaliile unei astfel de măsuri. Germania, Olanda și Danemarca se opun, fiind îngrijorate de faptul că ar putea perturba piața energiei și ar îngreuna cumpărarea de gaze naturale de care au nevoie pentru a funcționa.

Polonia, Grecia, Belgia și Italia au lansat joi o altă idee, cea a unui „coridor” de prețuri care ar putea fi suspendat în cazul unei urgențe de aprovizionare.

Un document, consultat de Reuters, detaliază propunerea și spune că aceasta nu ar compromite securitatea energetică a Europei. În opinia unor oficiali UE, aceasta ar putea constitui o bază pentru găsirea unui compromis cu statele sceptice.

„Nu există o singură măsură care să rezolve toate problemele”

„Nu există o singură măsură care să rezolve toate problemele”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE. „Cu toții ajungem treptat la concluzia că vor exista măsuri multiple”.

În plus, măsurile luate de guvernele europene pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile în fața creșterii prețurilor la energie complică eforturile Băncii Centrale Europene (BCE) de a controla inflația.

Pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro anunțat săptămâna trecută de Germania a ridicat semne de întrebare și i-a determinat pe oficialii Comisiei Europene să propună un nou împrumut comun din partea blocului pentru a furniza fonduri în vederea combaterii crizei energetice. Dar această ipoteză nu este pe placul mai multor țări din nordul continentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS