23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO-LIVE)Tokyo: Funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe

(VIDEO-LIVE)Tokyo: Funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe

-

Japonia organizează, marți, funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie în timpul unui miting electoral.

România este reprezentată la ceremoniile omagiale, programate pe Arena Nippon Budokan, de premierul Nicolae Ciucă și de șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Japonezii de rând sunt nemulțumiți că funeraliile fostului premier costă mai mult decât cele ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Peste 70% dintre persoanele chestionate într-un sondaj recent au criticat guvernul de la Tokyo pentru sumele alocate.

Statul nipon se luptă cu inflația în creștere.

Marţi dimineaţa devreme, câteva sute de cetăţeni obişnuiţi s-au aliniat pe străzi în afara sălii, aşteptând să aducă flori la standuri special amenajate.

Circa 4.300 de persoane sunt aşteptate să participe la ceremoniile de marţi şi cel puţin 48 de actuali sau foşti lideri, între care vicepreşedintele american Kamala Harris şi premierul indian Narendra Modi. Singurul din Grupul celor Şapte care ar fi urmat să li se alăture, premierul canadian Justin Trudeau, a anulat participarea pentru a se ocupa de un dezastru natural în ţara sa.

Ceremonia începe la ora 2.00 P.M. (ora 5.00 GMT, ora 8.00 în România), când cenuşa lui Abe va fi adusă în sală şi o gardă de onoare va trage 19 lovituri de tun.

Zeci de mii de poliţişti vor fi desfăşuraţi, străzile din apropiere vor fi închise şi chiar şi unele şcoli, întrucât Japonia încearcă să evite gafele de securitate care au dus la împuşcarea lui Abe cu o armă artizanală, de cătr un suspect care, afirmă poliţia, a acuzat Biserica Unificării că i-a dus familia la sărăcie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cum va fi vremea de 1 Mai și de...

Temperaturile vor fi mai ridicate în Săptămâna Mare decât...

ȘTIRI GdS