27.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 septembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAnglia, afectată în mare parte de secetă

Anglia, afectată în mare parte de secetă

Guvernul britanic a anunțat vineri că mare parte din teritoriul Angliei este afectat de secetă, ceea ce implică la nivel local măsuri care pot merge până la restricţionarea folosirii apei, relatează AFP, citată de News.ro.

Această măsură este activată pentru prima oară din 2018.

Ea intervine în plină caniculă în Regatul Unit, a doua din această vară, într-o ţară puţin obişnuită cu temperaturi ridicate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste episoade urmează să se multiplice şi să se intensifice din cauza încălzirii globale.

O alertă cod portocaliu de ”căldură extremă” este în vigoare de joi şi până vineri în aproape tot sudul Angliei şi o parte a Ţării Galilor, potrivit Met Office.

Un record absolut de 40,3°C a fost înregistrat pe 20 iulie, iar temperaturi de până la 35°C urma să fie atinse vineri şi de 36°C în weekend.

A dried up lake in Wanstead Park, north east London today. Britain is braced for another heatwave that will last longer than July’s record-breaking hot spell, with highs of up to 35C expected next week. Picture date: Monday August 8, 2022. PA Photo. Photo credit should read: Stefan Rousseau/PA Wire

Populația, îndemnată să economisească apa

”Aprovizionarea cu apă este sigură”, anunţă într-un comunicat Ministerul şi Agenţia Mediului, în care precizează că autorităţile îndeamnă companiile de apă ”să-şi continue planificarea preventivă în vederea unei protejări a aprovizionărilor esenţiale, în cazul unei toamne secetoase”.

”Îndemnăm toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o foloseşte în această perioadă excepţional de secetoasă”, îndeamnă directorul exercutiv al Agenţiei Mediului, Harvey Bradshaw.

”Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată împotriva periodelor calde, însă vom continua să supraveghem îndeaproape situaţia, şi anume impactul asupra agricultorilor şi mediului, şi vom lua, dacă este necesar, măsuri suplimentare”, a anunţat secretarul de stat însărcinat cu Apa Steve Double.

Regatul Unit a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie înregistrată vreodată în unele regiuni şi cel mai secetos prim trimestru înregistrat din 1976 încoace.

Din cauza acestei situaţii Tamisa a secat şi curge la opt kilometri în aval, o situaţie fără precedent.

Incendiile de vegetaţie se multiplică, iar în parcurile din Londra, la fel ca în mare parte a ţării, verdele obişnuit al peluzelor a devenit un galben pal, iar solul este prăfuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS