21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVal de căldură și instabilitate în următoarele zile

Val de căldură și instabilitate în următoarele zile


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe atenţionări de val de căldură, disconfort termic ridicat.

Cod galben de caniculă

ANM a emis o avertizare de cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat, în intervalul 8, 9 august.

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80
de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Cod galben de instabilitate

Va fi cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 8 august, ora 12.00 – 10 august, ora 10.00.
La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord- vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

Cod portocaliu

ANM a emis o atenţionare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente, în intervalul 8 august, ora 16.00 – 10 august, ora 10.00.

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar înâ intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă
de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS