21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?

Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?

Polul Nord și Polul Sud sunt cele mai reci locuri de pe Pământ. Cu toate acestea, oricât de asemănătoare ar părea aceste zone, una este mult mai rece decât cealaltă, scrie descopera.ro.

Atât Polul Nord, cât și Polul Sud sunt reci, deoarece pozițiile lor în partea superioară și inferioară a planetei înseamnă că nu primesc lumină directă de la Soare. În ambele locuri, acesta se odihnește întotdeauna jos la orizont, chiar și în mijlocul verii. În timpul iernilor, Soarele se află atât de mult sub orizont, încât nu iese la suprafață timp de luni întregi.

În plus, suprafețele albe ale gheții și zăpezii de la poli sunt foarte reflectante. Acest lucru înseamnă că cea mai mare parte a energiei din lumina Soarelui care ajunge la ele ricoșează în spațiu. Aceasta menține aerul de deasupra acestor suprafețe relativ rece.

Deși acești factori fac ca ambii poli să fie de-a dreptul răcoroși, Polul Sud rămâne semnificativ mai rece decât Polul Nord, potrivit Woods Hole Oceanographic Institution. Temperatura medie anuală la Polul Nord este de minus 40 de grade Celsius iarna și de 0 grade Celsius vara. În schimb, mediile de la Polul Sud sunt mult mai geroase, cu o temperatură medie anuală de minus 60 C iarna și minus 28 vara.

Arctica vs. Antarctica

Principalul motiv pentru care Polul Sud este mai rece decât Polul Nord constă în diferența cheie dintre ele. „Polul Nord este un ocean, iar Polul Sud este un continent”, a declarat pentru Live Science Robin Bell, cercetător polar la Observatorul Lamont-Doherty Earth de la Universitatea Columbia din New York.

Arctica este un ocean înconjurat de uscat. Antarctica este uscat înconjurat de ocean. Apa se răcește și se încălzește mai lent decât pământul, ceea ce duce la mai puține extreme de temperatură. Chiar și atunci când Oceanul Arctic este acoperit de gheață, temperatura relativ caldă a apelor sale are un efect moderator asupra climei de acolo. Asta ajută Arctica să rămână mai caldă decât Antarctica, scrie Live Science.

În plus, în timp ce Arctica se află la nivelul mării, Antarctica este cel mai înalt continent, cu o altitudine medie de aproximativ 2.300 de metri. Cu cât se urcă mai sus, cu atât este mai frig.

Citește articolul integral pe descopera.ro.

Citește și: Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS