5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe începe renovarea Grădiniței din Preajba. Ce alte proiecte sunt pe agenda verii în Malu Mare

Se începe renovarea Grădiniței din Preajba. Ce alte proiecte sunt pe agenda verii în Malu Mare

În comuna Malu Mare, agenda lucrărilor din această vară este plină. Administrația locală nu intră în vacanță, ci, dimpotrivă, în miezul unor proiecte mult așteptate.

Renovări capitale la grădinița din Preajba Veche

Grădinița din Preajba Veche intră într-un proces amplu de reabilitare, a anunțat primarul localității, Adela Gherghe.
„S-a finalizat studiul de fezabilitate, astfel încât vom demara lucrările pentru o renovare capitală. Estimăm că vom începe în această toamnă și procesul va dura câteva luni. Sperăm ca până pe 15 iulie să avem licitația gata pentru proiectare și execuție. După licitație, va mai dura circa o lună proiectarea, apoi alte câteva săptămâni să se obțină avizele necesare demarării lucrărilor”, a declarat primarul.

Investiția prevede atât reabilitarea interiorului și exteriorului clădirii, cât și lucrări de reabilitare a curții, a împrejmuirii și a locului de joacă din cadrul unității de învățământ.
Primăria intenționează să construiască încă o grădiniță, cu program prelungit, în zona Selgros, pentru care așteaptă o licitație la Compania Națională de Investiții. Aceasta ar urma să aibă amprenta la sol de 550 metri pătrați.

Străzile Merilor și Trandafirilor, asfaltate

În aceste zile, se finalizează lucrările de asfaltare a străzilor Merilor și Trandafirilor, iar utilajele se vor muta în zona Selgros, unde urmează un program mai amplu de modernizare a drumurilor:
„Avem de asfaltat opt străzi șicetățenii abia ne așteaptă. Suntem încrezători că în 2-3 săptămâni utilajele vor fi pe teren, gata de asfaltare”, a spus Adela Gherghe.

În acest an încep lucrările la rețeaua de gaze

În acest an, administrația din comuna Malu Mare își propune și să dea drumul la execuția lucrărilor pentru introducerea gazelor naturale.

„Se lucrează la caietul de sarcini pentru proiectarea și execuția rețelei de gaze naturale. Maxim în luna august vom avea licitația, astfel încât să ne apucăm de rețea în acest an. Din păcate, însă, lucrurile nu se întâmplă atât de repede precum își doresc oamenii. Ei nu știu că în spatele unor macroinvestiții, în spatele acestor proiecte de infrastructură mare, este o muncă titanică. Dar îi asigurăm că noi facem toate eforturile ca să le transformăm în realitate cât putem de repede”, a precizat edilul.

Primăria a terminat și procesul de achiziție a mobilierului pentru sediul secundar al Primăriei și a anunțat că Poliția se va muta aici în următoarea perioadă.
Se instalează și stațiile de autobuz pentru rutele care vor întări legătura dintre comună și Craiova, astfel încât locuitorii din Malu Mare vor avea un acces îmbunătățit la zona urbană.

Primarul își dorește ca Malu Mare să fie renumită la nivel național

O surpriză anunțată de Primăria comunei Malu Mare pentru locuitori este un proiect pentru amenajarea unui părculeț de relaxare, cu loc de joacă pentru copii, în zona miniterenului de fotbal, pe o suprafață generoasă.

Adela Gherghe își dorește o localitate plină de viață, care să devină reper pentru administrațiile locale din zona rurală.
„Avem atâtea lucruri frumoase care se întâmplă aici. Avem echipă de fotbal pe locul I, avem Ansamblul Folcloric Ghiocelul, care ne poartă numele cu mândrie la atâtea evenimente la care este invitat. Avem un proiect extraordinar inițiat de Parohia Malu Mare, o școală de duminică pentru copii, care are deja o tradiție de 5 ani. Duminică de duminică, la biserică se adună copiii din comună și profesori care vin voluntar pentru a-i învăța lucruri frumoase”, a povestit primarul.

„Ne dorim totodată să promovăm investițiile importante de pe raza comunei. Chiar în urmă cu câteva zile m fost în vizită la SEMTEST și am fost impresionată după turul de aici. Avem unul dintre cei mai mari producători de material seminal din Europa, cu cercetare genetică, echipamente moderne.Avem afaceri inedite, care merită promovate”, a adăugat Adela Gherghe.

Proiecte cu finanțare nerambursabilă, în vizorul administrației

Pe lista de priorități a primăriei se află proiectele cu finanțare nerambursabilă, o sursă esențială de progres pentru orice administrație locală, îndeosebi pentru localitățile din mediul rural, unde banii de la buget nu sunt niciodată suficienți.
„În aceste zile avem stabilită o întâlnire cu Grupul de Acțiune Locală pentru a evalua finanțările pentru care putem aplica. Ne dorim să achiziționăm un buldoexcavator. Totodată, vrem să schimbăm iluminatul public cu iluminat led smart, printr-un proiect pe Mediu. Am avut deja cea de-a treia întâlnire cu consultantul și sperăm să depunem proiectul cât mai curând. În general, vrem să nu ratăm nimic din tot ce înseamnă finanțare nerambursabilă. O să mai depunem proiecte și la Compania Națională de Investiții. Putem face multe lucruri cu ajutorul acestor proiecte și ar fi păcat să nu ne propunem să obținem cât mai mult”, a spus edilul.

Discuții cu ARACIP pentru prelungirea programului grădiniței din Malu Mare

Primăria depune eforturi în continuare pentru ca Grădinița din Malu Mare să poată funcționa cât mai curând în regim de program prelungit.

„Am vorbit și cu reprezentanții ARACIP pentru acest demers. Nu știm dacă vom reuși să începem chiar din acest an școlar cu program prelungit, dar în orice caz grădinița va funcționa – cel puțin cu program normal. Dacă nu reușim acum, vom reuși cu siguranță pentru anul viitor. Documentele s-au depus, dar trebuie să avem construcția gata, nu putem sări peste etape”, a explicat Adela Gherghe.

Grădinița Malu Mare este un proiect realizat pe AFIR. La momentul scrierii proiectului, ea a fost încadrată în categoria instituțiilor de învățământ preșcolar cu program normal, însă primăria, împreună cu directorul Școlii din Malu Mare, Irina Nedea, au decis să facă demersurile necesare pentru ca aceasta să funcționeze cu program prelungit.
„Totul este despre oameni și pentru ei. Lucrăm cu dedicare pentru a avea una dintre cele mai frumoase comune din România”, a transmis primarul comunei Malu Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS