11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Supremă din SUA a abrogat dreptul constituțional la avort

Curtea Supremă din SUA a abrogat dreptul constituțional la avort

Milioane de femei din SUA se pregătesc să-și piardă dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe v. Wade, notează BBC News.

Instanța supremă a SUA a revocat decizia Roe v Wade, după ce la începutul lunii mai  o scurgere de informații fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare

Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. 

În total, accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor pentru întreruperile de sarcină.

Această decizie nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. „Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a mai spus judecătorul conservator. 

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS