22.9 C
Craiova
miercuri, 17 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateDîncu, despre atacul cibernetic asupra site-ului MApN: Nu a afectat baze de date

Dîncu, despre atacul cibernetic asupra site-ului MApN: Nu a afectat baze de date

Atacul cibernetic asupra site-ului MApN a fost „un atac simbolic”, care nu a afectat baze de date sau sistemul de comandă și control, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparență și relații publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. (…) Este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcționează sau să îți plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, așa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, spune Vasile Dîncu.

„A fost un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare“

„A fost un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare. (…) Asemenea atacuri și în perioade fără război există, dar noi suntem pregătiți. Diviziile noastre de cyber-security sunt pregătite pentru asemenea atacuri. Nu am avut niciun atac major la baze de date sau la o instituție importantă a României, în ultimii ani, care să fi avut șanse de succes, dar atacuri de genul acesta sunt și din partea amatorilor, probabil și sunt și unele orchestrate instituțional, dar, din punctul nostru de vedere, în momentul acesta nu avem de unde să știm. Noi suntem pregătiți, diviziile noastre de cyber sunt pregătite și la nivelul Armatei, dar la nivelul societății, în general, avem o foarte bună strategie”, adaugă Dîncu.

Vor fi luate măsuri suplimentare, dacă va fi cazul

Vasile Dîncu a precizat că vor fi luate măsuri suplimentare, dacă va fi cazul.

„Vedem originea atacului, gravitatea posibilă a lui, ne vom gândi să vedem dacă nu avem vulnerabilități în acest sistem, dar așa se întâmplă peste tot. Cu siguranță că orice asemenea atac ne pune în gardă și vom încerca să prevenim viitoare atacuri”, conchide Dîncu.

Vineri dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Afectat este și site-ul www.mapn.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS