24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCelulă de criză pentru românii din Ucraina

Celulă de criză pentru românii din Ucraina

Celula de criză interinstituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost convocată joi, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE precizează că, până în prezent, 30 de cetăţeni români au contactat ministerul român pentru informaţii legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat. https://de5924af0550c2069748f72bf3ea0d65.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ministerul român avertizează că actualele evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de impredictibilitate, instabilitate şi confruntări armate.

În acest context, MAE reaminteşte că, încă din data de 21 februarie, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina şi solicită din nou cetăţenilor români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat, precum şi să evite orice deplasare în Ucraina.

Informații utile

Personalul consular al misiunii diplomatice de la Kiev şi al oficiilor consulare de la Cernăuţi, Odessa şi Solotvino este în contact permanent atât cu cetăţenii români care şi-au înregistrat prezenţa în Ucraina până acum, cât şi cu liderii mediului asociativ românesc din această ţară.

De asemenea, MAE este în contact direct cu autorităţile române competente în vederea gestionării unor eventuale evacuări din Ucraina şi menţine legătura permanentă cu misiunile şi oficiile diplomatice străine acreditate în România care au solicitat sprijin pentru acordarea de asistenţă consulară propriilor cetăţeni. https://de5924af0550c2069748f72bf3ea0d65.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

MAE reia solicitarea către toți cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice, de urgență, coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma www.econsulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537. Această linie telefonică este dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară din partea MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS