8.4 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCiolacu: „Părerea mea e că pandemia nu se încheie. Trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul“

Ciolacu: „Părerea mea e că pandemia nu se încheie. Trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul“

Pandemia nu o să se încheie, însă trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul, spune Marcel Ciolacu, liderul PSD anunțând o serie de măsuri de relaxare, „cât de curând” dacă trendul descrescător al infectărilor își va continua acest curs.

„Am văzut şi eu anunţurile domnilor Rafila şi Arafat. Au anunţat că în următoarele săptămâni o să renunţăm la măştile în exterior. Nu este uşor. O să trebuiască să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Se estimează cât de curând (relaxarea – n.r.), în funcţie de cum scad infectările. Părerea mea că pandemia nu se încheie, dar o să fie o relaxare”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică la Antena 3.

În ceea ce privește decizia CCR privind ordonanţa care reglementează purtarea măştii în exterior este pe o problemă de formă şi nu de fond.

„Orice decizie a CCR nu se comentează. Ea se pune în aplicare“

„Aşteptăm motivarea. Nu e prima oară. Orice decizie a CCR nu se comentează. Ea se pune în aplicare. Am mai văzut până şi preşedintele, premierii comentau deciziile CCR. Nu. Dacă vrem o ţară normală, deciziile se pun în aplicare şi sunt sigur că prim-ministrul o să facă acest lucru. Orice astfel de decizie trebuie să fie imediat intrată în dezbaterea Parlamentului, dar până să intre în dezbatere, sunt convins că Guvernul va veni cu o OUG pentru a pune în acord cu decizia Curţii. Au avut o prolemă pe formă, nu pe fond. Şi era normal”, a spus Ciolacu.

Curtea Constituţională, a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la purtarea măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că decizia nu se aplică începând de astăzi, ci doar după publicarea motivării în Monitorul Oficial. De asemenea, decizia nu are efecte retroactive, ci doar pentru viitor.

Există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, marţi seară, că, după ce decizia CCR referitoare la portul măştii în exterior se publică în Monitorul Oficial, există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională. Pe durata celor 45 e zile aplicarea prevederilor se suspendă „dacă nu se corectează înainte”. El a precizat că în interior masca rămâne obligatorie, iar renunţarea la ea ar fi riscantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS