12.8 C
Craiova
duminică, 25 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Australiei, Scott Morrison, acuză China de acte de intimidare

Premierul Australiei, Scott Morrison, acuză China de acte de intimidare

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că China a comis un ”act de intimidare”, guvernul de la Canberra acuzând o navă chineză că a îndreptat un laser spre un avion militar australian, relatează duminică AFP citată de Agerpres.

Două nave ale marinei chineze se deplasau joi în largul coastei de nord australiene. Una dintre ele a îndreptat un laser spre un avion de supraveghere australian. Acest lucru „putea pune în pericol vieţi”, a afirmat Ministerul australian al Apărării.

„Nu pot să consider acest lucru drept altceva decât un act de intimidare”, a spus prim-ministrul Scott Morrison. El a calificat această acţiune drept „nejustificată şi neprovocată”. Ministrul apărării Peter Dutton a denunţat la rândul lui „un act foarte agresiv”.

„Cred că guvernul chinez speră că nimeni nu vorbeşte despre aceste acte de intimidare agresive”, a declarat el duminică pe canalul de televiziune Sky News. Potrivit Ministerului Apărării, navele se îndreptau spre est în Marea Arafura. Aceasta este situată la nord de oraşul de coastă australian Darwin şi la care au ieşire şi Indonezia şi Papua- Noua Guinee.

China nu a reacționat la acuzații până acum

Autorităţile chineze nu au reacţionat până acum la acuzaţiile australiene. Canberra a mai acuzat China în 2019 că a vizat aparate de zbor ale armatei australiene cu lasere de tip militar. Era vorba despre elicoptere ale Forţelor aeriene, vizate de lasere în Marea Chinei de Sud,. Aici tensiunile sunt mari de ani de zile.

China revendică cvasitotalitatea acestei mări prin care tranzitează în fiecare an miliarde de dolari în schimburi comerciale. Zona, bogată în resurse naturale, este de asemenea revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS