20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRebelii proruși din Ucraina acuză forțele guvernamentale de atacuri

Rebelii proruși din Ucraina acuză forțele guvernamentale de atacuri

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul pe teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore și au spus că încearcă să stabilească dacă există victime, transmite Reuters.

Agențiile de informații americane au spus la începutul acestei luni că sunt de părere că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru o invazie a Ucrainei, eventual prin producerea de videoclipuri de propagandă care să arate un atac înscenat.

Armata Ucrainei a negat acuzațiile separatiștilor că trupele guvernamentale au atacat, spunând că rebelii au fost cei care au bombardat armata ucraineană.

Astfel de incidente au avut loc de mai multe ori în ultimii opt ani, dar această ciocnire vine după ce Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, cerând în același timp ca NATO să se angajeze să nu accepte Ucraina ca membru.

Ce spun martorii

În zona aeroportului Donețk și în satul Elenovka din estul Ucrainei sunt auzite bombardamente, a spus un martor de la fața locului, citat de Reuters.
Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au observat joi mai multe bombardamente de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale din estul Ucrainei, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.

Ucraina spune că forțe separatiste sprijinite de ruși au tras într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, fiind lovită și o grădiniță.
Orice escaladare a conflictului care durează de ani de zile între separatiștii susținuți de Rusia, care au cucerit o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident.

Primele informații despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.

Aceasta a susținut că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate joi.

„Forțele armate ale Ucrainei au încălcat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retrase”, se arată în declarație.

Rusia a susținut săptămâna aceasta că își retrage unele trupe din zonele adiacente Ucrainei după încheierea exercițiilor planificate, dar Kievul a declarat că nu a văzut nicio dovadă în acest sens, iar Statele Unite au declarat că suspectează că Moscova și-a sporit de fapt prezența cu până la 7.000 de soldați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS