20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune joi dimineaţă, marcând al şaselea test cu rachetă efectuat până acum în acest an de puterea nucleară autodeclarată, a anunţat armata sud-coreeană, citată de DPA şi Reuters.

Comitetul şefilor de stat major sud-coreean a declarat că Phenianul a lansat două rachete presupuse balistice spre mare de la Hamhung în largul coastei de est.

Potrivit Seulului, rachetele au zburat aproximativ 190 de kilometri şi s-au prăbuşit în Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.

Rezoluţiile ONU interzic Coreii de Nord, o putere nucleară autodeclarată, să testeze rachete balistice, dintre care unele tipuri sunt capabile să poarte focoase nucleare.

Marţi, ţara a tras două rachete presupuse a fi fost de croazieră, potrivit Coreei de Sud.

Spre deosebire de rachetele balistice, cele de croazieră au propria propulsie permanentă. Ele nu sunt supuse sancţiunilor.

Coreea de Nord şi-a atras critici din partea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei pentru testele de rachete din acest an.

Potrivit Phenianului, testarea sa a inclus rachete hipersonice. Armele hipersonice sunt greu de interceptat din cauza vitezei lor ridicate şi manevrabilităţii.

Unii observatori afirmă că Coreea de Nord încearcă să-şi demonstreze puterea militară, precum şi dezvoltarea tehnologiei sale de rachete.

Potrivit analiştilor, ultimele rachete lansate se numără printre cele mai multe trase vreodată de Coreea de Nord într-o lună, în timp ce Phenianul a început anul 2022 afişând o gamă ameţitoare de arme noi şi operaţionale.

Ţara este supusă unor sancţiuni dure, inclusiv din partea Consiliul de Securitate al ONU.

După ce SUA au impus recent noi sancţiuni, Phenianul a indicat că ar putea relua testarea bombelor nucleare şi a rachetelor intercontinentale.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat la sfârşitul anului 2019 că el nu mai consideră ţara legată de un moratoriu de testare autoimpus.

Aceasta a intervenit după ce negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord s-au blocat.

Luna aceasta, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a decis să impună noi sancţiuni, inclusiv măsuri punitive împotriva a cinci nord-coreeni acuzaţi că au procurat bunuri pentru arme de distrugere în masă şi programele de rachete ale ţării lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS