21.6 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful serviciului de informații externe din Danemarca, arestat preventiv

Șeful serviciului de informații externe din Danemarca, arestat preventiv

Șeful serviciului de informații externe din Danemarca, Lars Findsen, a fost arestat preventiv pentru implicarea sa într-un caz de scurgere de informații „înalt clasificate”, informează presa daneză, citată de Digi24.

Patru foști și actuali angajați ai celor două servicii de informații din Danemarca au fost reținuți în decembrie pentru scurgeri de informații clasificate. Findsen este singurul care rămâne în arest în timp ce ancheta continuă.

Informația prezentată de presa din Danemarca a apărut în cadrul unei ședințe de judecată luni, când a fost ridicată interdicția de publicare.

„Vreau ca acuzațiile să fie prezentate și pledez nevinovat. Este complet o nebunie”, a declarat Findsen reporterilor la audiere, unde un judecător va decide și dacă Findsen va rămâne în arest.

Cazul s-ar referi la scurgeri de informații clasificate către instituțiile media daneze

Cazul, despre care autoritățile au publicat foarte puține informații, se desfășoară cu ușile închise, ceea ce înseamnă că acuzațiile exacte și natura informațiilor scurse nu au fost făcute publice.

Potrivit radiodifuzorul public DR, care a citat surse anonime, cazul se referă la scurgeri de informații clasificate către instituțiile media daneze.

DR a raportat în 2020 că Serviciul Danez de Informații pentru Apărare a partajat date brute de informații cu Agenția de Securitate Națională a SUA, ceea ce înseamnă că NSA ar fi putut avea acces la datele personale ale cetățenilor danezi și la comunicațiile private.

Serviciul Danez de Informații pentru Apărare (DDIS) este serviciul de informații externe al Danemarcei. 

Anul trecut, mai multe alte instituții media naționale au publicat rapoarte despre activitățile de informații daneze bazate pe informații confidențiale.

Într-un caz separat, Findsen și alți patru oficiali de informații au fost suspendați în august 2020, după ce un consiliu de supraveghere a criticat rolul agenției sale într-un scandal de supraveghere. Luna trecută acuzațiile au fost respinse de o comisie de anchetă, iar suspendările au fost ridicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS