14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLe Monde: Kovesi, „neînfricată chiar și cu cei mai puternici“

Le Monde: Kovesi, „neînfricată chiar și cu cei mai puternici“

Presa franceză vorbește în termeni elogioși despre Laura Codruța Kovesi și Parchetul European în primul său an de activitate, Le Monde spunând că procurorul român se arată ”neînfricată chiar și cu cei mai puternici”.

”Începuturile promițătoare ale parchetului european”, este titlul unuia din principalele articole de marți dimineața în Le Monde, care face elogiile instituției conduse de Laura Codruța Kövesi: „La un an de la înființare, această nouă structură de anchetă a UE a declanșat numeroase investigații și a permis arestarea preventivă a unei foste ministre croate pentru deturnare de fonduri europene”, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

Le Monde oferă o lungă serie de alte exemple

Le Monde oferă o lungă serie de alte exemple mai mult decât promițătoare: astfel, pe 22 noiembrie 2021, fostul primar al unui orășel din estul Slovaciei a fost condamnat la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani a ocupării unei funcții publice pentru tentativă de deturnare de fonduri europene.

Sumele implicate erau mici – 93.000 de euro, și nici măcar debursate, pentru că actele false au fost depistate la timp –, iar cazul a fost foarte simplu: fostul primar a pledat vinovat.

„Dar odată cu această condamnare, ale cărei detalii, precum identitatea condamnatului, nu pot fi încă dezvăluite, potrivit dreptului slovac, Parchetul European a dovedit că se află în sfârșit pe picioare.

„A fost un caz foarte simplu, dar cred că vom avea dosare mult mai complexe, care vor fi trimise în instanță din 2022 încolo”, a declarat Juraj Novocky, procurorul slovac din cadrul acestei instituții, parchetul UE, care își propune să elimine frauda transfrontalieră în materie de TVA și fonduri europene în cele douăzeci și două de țări UE membre ale instituției.

Această arestare a stârnit o controversă aprinsă în Croația cu privire la inacțiunea sistemului de justiție local și a forțat guvernul croat și procurorii să se justifice – cu mare greu.

„Cazul Zalac” a devenit primul simbol al schimbărilor generate de Parchetul European.

”Înconjurată de câte un procuror din fiecare țară membră a Parchetului, care la rândul lor sunt asistați de câte doi procurori din capitalele naționale, Kövesi, această adevărată starnațională a luptei anticorupție din țara ei de origine și fostă jucătoare de baschet, aplică la nivel european metodele pentru care este cunoscută în România.

La începutul lunii decembrie, Parchetul European examinase deja 2.500 rapoarte

Vin mai întâi statisticile impresionante: potrivit ei, la începutul lunii decembrie Parchetul European examinase deja 2.500 rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru sume care cumulate se ridică la 5 miliarde de euro din bugetul european.

Apoi, ea se arată neînfricată chiar și cu cei mai puternici. Călătorind la începutul lunii decembrie la Ljubljana, capitala Sloveniei, Kövesi a avertizat guvernul premierului naționalist, Janez Janša, care a încercat să blocheze demararea acțiunilor sale, blocând timp de câteva luni numirea procurorilor naționali care trebuiau să o asiste: „Nu m-am născut ieri, am trăit deja tot felul de atacuri, intimidări și trucuri pentru a accepta reducerea independenței sistemului judiciar”, a spus ea în fața camerelor, înainte de a saluta „curajul și determinarea magistraților sloveni”.

După o lungă confruntare, în cele din urmă Janša i-a numit, la începutul lunii decembrie, pe cei doi procurori aleși de magistrații sloveni”, mai spune Le Monde.

Potrivit publicației franceze, ”odată cu această numire, Parchetul European este complet și poate acționa“

Potrivit publicației franceze, ”odată cu această numire, Parchetul European este complet și poate acționa în sfârșit cu toți cei douăzeci și doi de membri ai săi. Deși „super-procuror al Europei”, Kövesi nu va putea totuși ancheta în țara în care corupția și declinul statului de drept sunt cel mai strâns legate: Ungaria.

La fel ca autoritățile poloneze, premierul naționalist maghiar, Viktor Orbán, ale cărui multe rude s-au îmbogățit în condiții dubioase în ultimii ani grație fondurilor europene, refuză categoric să facă parte din această instituție a justiției europene. Nici Danemarca, Irlanda și Suedia nu participă”.

Într-un interviu cu Neue Zürcher Zeitung, Kövesi a afirmat că ”nicio țară europeană nu este curată” și că ”nu există mai multă corupție în Europa de Est decât în cea de Vest”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS