9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificat verde în centrele comerciale sau nu? Guvernul se joacă de-a hotărârile

Certificat verde în centrele comerciale sau nu? Guvernul se joacă de-a hotărârile

De ieri ar fi trebuit să intre în vigoare obligativitatea accesului în centrele comerciale doar cu certificatul verde care atestă că persoanele respective sunt vaccinate sau au trecut prin boala provocată de Covid 19. În realitate, o scăpare intenţionată sau nu a Guvernului a făcut ca o greşeală să se strecoare în Hotărârea de Guvern luată vineri. Îm aceasta, nu a mai fost menţionată prevederea privind accesul pe bază de certificat verde COVID în centre comerciale și alte magazine neesențiale. Din cauza haosului provocat, Raed Arafat a susţinut, luni, o conferinţă de presă pentru a clarifica situaţia. El a menţionat că a fost o greşeală lipsa acestei prevederi, dar că, teoretic, s-a dorit ca aceasta să se aplice de luni.

Electroputere Mall şi Mercurul s-au conformat regulii, de luni

Două intrări de la mall au fost blocate, iar accesul se făcea pe uşa de urgenţă

Unele centre comerciale din Craiova s-au conformat de luni, 25 octombrie, şi au luat măsuri pentru ca persoanele care nu au certificatul verde să nu intre în incinta magazinelor. În Mall Electroputere, două dintre uşile de acces erau blocate, tocmai pentru ca paznicii să poată verifica orice persoană care voia să intre. Uşile culisante de pe partea cu staţia de tramvai erau blocate total. Accesul se făcea pe uşa laterală de urgenţă. Un paznic solicita fiecărui om certificatul verde. Unele persoane, care nu erau vaccinate, nu se aşteptau la un asemenea „tratament“. Dar s-au văzut nevoite să se întoarcă din drum pentru că paznicii le-au refuzat accesul. „Nu ştiam de aşa ceva. Nu am certificat, dar mi se pare o aberaţie că nu mai putem să mergem în mall din această cauză. O prostie“, a spus o femeie dezamăgită că nu a putut intra în mall.


Nici cei care aveau un certificat verde nu erau mulţumiţi. „E o zăpăceală. Stăm la uşă, căutăm în telefon. Acum e bine, că e o oră la care nu vine aşa multă lume la mall, dar seara sau la sfârşit de săptămână o să fie dezastru. Mai bine nu mai vin“, a spus o altă femeie.
Şi la Centrul Comercial Mercur regula solicitării certificatului verde era respectată. Nimeni nu era lăsat să intre fără să prezinte certificatul verde de vaccinare. „Nu putem să mai lăsăm pe nimeni să intre dacă nu ne arată certificatul verde. Acestea sunt regulile. Sunt oameni nemulţumiţi, dar nu avem ce să facem“, a spus un paznic.
Cei care nu puteau să prezinte certificatul şi erau refuzaţi îşi dădeau ochii peste cap. Apoi schiţau câteva gesturi de nemulţumire şi se vedeau nevoiţi să plece.

La Sucpi şi Bănie nu se cerea certificatul verde

La Centrele Comerciale Sucpi şi Bănie, nimeni nu se sinchisea să ceară certificatul luni. Toate intrările erau libere şi nimeni nu îi întreba pe cumpărători dacă au sau nu certificatul de vaccinare. Însă, cu toate acestea, erau în legalitate, ţinând cont că Guvernul a omis să menţioneze pevederea legată de centrele comerciale în hotărâre. Aşa că centrele comerciale care nu au luat măsuri pentru solicitarea certificatului verde luni, nu au încălcat legea. Asta chiar dacă, teoretic, reprezentanţii Executivului anunţaseră, vineri, 22 octombrie, că de luni, 25 octombrie, regula cu certificatul verde va fi obligatorie.

Guvernul se joacă cu nervii oamenilor

În această perioadă în care toată lumea este temătoare şi dezorientată, Guvernul face greşeli impardonabile şi se jocă de-a hotărârile. În spaţiul public au apărut, începând de vineri, informţiile că Guvernul a decis că accesul în centrele comerciale va fi interzis celor care nu au făcut vaccinul sau nu au trecut prin boală. Luni, însă, a început haosul. Dintr-o greşeală pe care nimeni nu s-a obosit prea mult să o explice, prevederea legată de centrele comerciale nu exista în Hotărârea de Guvern adoptată vineri, în varianta publicată în Monitorul Oficial. Aşadar, Raed Arafat a susţinut o conferinţă de presă în care a menţionat că au adoptat o nouă hotărâre în care această prevedere legată de centrele comerciale este specificată.

Cele mai importante restricţii

După clarificările aduse de Raed Arafat, de astăzi (n.r. – marţi, 26 octombrie), cele mai importante restricţii sunt următoarele:

  • la mall-uri, la intrare, la centrele comerciale, este obligatoriu verificarea certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală
  • se va permite accesul, prin excepţie, în centrele comerciale persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare pentru administrarea unei doze de vaccin. Însă, numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall. Aceeaşi excepţie se aplică și în cazul mall-urilor care au în incintă spaţii de servicii publice, administrative, cum sunt cele pentru paşapoarte.
  • la magazinele alimentare din mall nu se poate intra fără certificat verde
  • în toate magazinele nealimentare, chiar și din afara centrelor comerciale, se intră cu certificat verde

Nu îţi poţi plăti fizic taxele şi impozitele fără certificat verde

Obligativitatea certificatului verde este valabilă şi pentru instituţiile publice, inclusiv Direcţiile de Impozite şi Taxe.

Iată unde mai este necesar certificatul verde:

  • în clădirile publice, instituții oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru toţi cei care NU lucrează în acea clădire („vizitatori”). Măsura se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane. Pentru accesul în instituțiile publice și private, s-au prevăzut unele execepții. Este vorba despre pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații pentru copii. Mai există și o excepție notabilă: accesul în sediile tribunalelor și parchetelor NU se face în baza certificatului verde. Noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora
  • doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile.

  • la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde.
  • documentul este solicitat și în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, fie că își desfășoară activitatea în spații închise sau deschise.
  • accesul în restaurante, cafenele, cofetării, unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate se face tot cu certificatul verde

Certificatul verde poate fi descărcat de la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Citeşte şi: Cum funcționează semafoarele de la Universitate. Timpii se schimbă constant

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS