26.8 C
Craiova
vineri, 1 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateCând trecem la ora de iarnă

Când trecem la ora de iarnă

Când trecem la ora de iarnă? Luna aceasta vom da ceasurile cu o oră înapoi. Acest lucru se va întâmpla în ultimul weekend al lunii și ar putea fi ultimul an în care s-ar face acest lucru.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, românii își vor seta ceasurile cu o oră înapoi. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Acest lucru va însemna că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an, scrie Digi World.

Trecerea la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă. Acesta are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie, a marcat și sfârșitul verii. În acest moment ziua a fost egală cu noaptea.

Cum resimte organismul schimbarea

Potrvit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă are efecte asupra organismului, întrucât acesta are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta.

Mai exact, se pare că schimbarea poate determina apariția unei stări accentuate de oboseală. Acest lucru înseamnă scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn și chiar iritabilitate, dar și astenia de toamnă. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă schimbarea programului de somn. Adică ar trebui să mutăm ora de somn mai devreme pentru a nu resimți aceste schimbări.

Acesta poate fi ultimul an în care folosim ora de iarnă

Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru a se renunța la acest obicei, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea, indiferent care este opțiunea.

Citește și: Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri a fost arestat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS