2.1 C
Craiova
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateA început pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iași

A început pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iași

Cel mai mare pelerinaj din România a început astăzi, la Iași, în ciuda faptului că localitatea se apropie de rata de 8 infectări la mie. La racla Sfintei Parascheva pot merge atât oameni vaccinați, cât și nevaccinați. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au cerut ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții și au spus că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții, informează Digi24.

Înghesuială, huiduieli, steaguri – așa a fost anul trecut în prima zi a pelerinajului de Sfânta Parascheva în Iași. Erau oameni cu mască, alții fără, cozi și aglomerație la racla cu moaște. Deși erau impuse unele restricții, autoritățile au cedat în fața protestatarilor care au huiduit la Iași în timpul liturghiei și i-au lăsat să intre în Catedrala Mitropolitană. Și dacă inițial și preoții spuneau că oamenii vor trebui să renunțe la apropierea fizică de racla sfintei, atât autoritățile, cât și Biserica i-au lasat până la urmă pe toți să facă ce au vrut.

Anul trecut, de hramul Sfintei Parascheva, România trecea de 4.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Anul acesta, sunt aproape de patru ori mai multe cazuri noi pe zi. Cu toate acestea, sunt așteptați la Iași mii de credincioși, din toate colțurile țării, indiferent că sunt sau nu vaccinați.

Traseu de tip labirint pentru credincioși

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.

Organizatorii dau asigurări că au luat măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirile. 350 de voluntari se vor ocupa ca toate măsurile să fie respectate.

„Voluntarii vor veghea ca pelerinii să respecte rândul, să poarte mască, vor oferi măști. Avem câteva mii de măști pregătite, putem merge și până la 30.000 de măști. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant”, detaliază Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Spitalele sunt pline

Medicii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe credincioși că dacă au probleme mari de sănătate, mai bine stau acasă, pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iași.

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Pelerinajul de la Iași se va încheia pe 15 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 3 / Denis, portarul problemă. Universitatea II Craiova...

Echipa secundă a Universității Craiova a pierdut partida susținută...

ȘTIRI GdS