12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacebook, Whatsupp și Instagram au picat în toată lumea. Ce s-a întâmplat cu rețelele sociale

Facebook, Whatsupp și Instagram au picat în toată lumea. Ce s-a întâmplat cu rețelele sociale

Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au picat la nivel mondial luni seara, în jurul orei 18:30. Defecțiunea a afectat utilizatori din întreaga lume, inclusiv din România, și a durat mai bine de 6 ore. Aplicațiile au început sa funcționeze din nou în jurul orei 01:00.

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg, a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp. ”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

Cea mai lungă perioadă de inactivitate a Facebfacebook

ook din 2008 și până în prezent.

Întreruperea Facebook pare a fi cauzată de DNS; cu toate acestea, acesta este doar un simptom al problemei ", spune Troy Mursch. 

Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe ”harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Compania Cloudfare, care furnizează expertiză tehnică, e explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.  

Problema fundamentală mai spune Mursch este că Facebook a retras așa-numita rută Border Gateway Protocol (BGP) care conține adresele IP ale serverelor sale (DNS). Dacă DNS este agenda telefonică a internetului, BGP este sistemul său de navigare. Acesta decide ce date de traseu ia pe măsură ce parcurge ”autostrada” informației, potrivit wired.

„Vă puteți gândi la asta ca la un joc pe telefon, dar în loc să se joace oamenii, rețelele mai mici se anunță reciproc cum să se întâlnească mai repede”. „Ele anunță acest traseu vecinului și vecinul lor îl va răspândi colegilor lor”., spune Angelique Medina, directorul de marketing al produselor la firma de monitorizare a rețelei Cisco ThousandEyes.

Într-un mod mai simplu de spus, Facebook a căzut de pe harta internetului. Dacă incercați să testați adresele IP chiar acum, pachetele ajung într-o gaură neagră”, spune Mursch.

Facebook a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: ”schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. ”Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook.

Harta cu locurile în care Facebook a fost inaccesibil din cauza rezoluției DNS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS