9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCroații, la un pas de a călători în SUA fără viză

Croații, la un pas de a călători în SUA fără viză

Premierul croat Andrej Plenković a anunțat, luni, că Croația va fi inclusă în programul american Visa Weiver „în următoarele zile”, ceea ce le va permite croaților să călătorească fără viză în SUA, potrivit Total Croatia News și Index.hr.

„Suntem pe cale să desființăm vizele SUA pentru cetățenii croați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp. Cred că în cele din urmă acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA , va fi depășit”, a spus premierul croat.

Reamintim că vizele pentru Statele Unite, pentru statele eligibile, ar trebui eliminate de autoritățile americane până cel târziu pe 30 septembrie – sfârșitul anului fiscal american.

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a nominalizat Croația pentru programul de eliminare a vizei

La începutul lunii august, secretarul de stat american Anthony Blinken a nominalizat Croația pentru programul de eliminare a vizei.

„Astăzi, am nominalizat Croația pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei. Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante. Sperăm să avem o relație și mai puternică dintre SUA și Croația”, a scris Blinken pe Twitter în luna august.

Croația lucrează la eliminarea vizelor pentru călătorii cu cetățenie croată încă din 2007

Croația lucrează la eliminarea vizelor pentru călătorii cu cetățenie croată încă din 2007 și, deși eliminarea vizelor a fost adesea legată de rata refuzurilor la cererea unor astfel de vize, au existat – și continuă să existe – o comunicare și muncă intensă pentru a îndeplini criterii stricte de securitate.

În ultimii ani, Ministerul croat de Interne a cooperat intens cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA la consolidarea capacităților de securitate, cum ar fi securitatea frontierelor, migrația și protecția internațională, colectarea și analizarea datelor privind pasagerii transfrontalieri și pasagerii aerieni, combaterea terorismului și a luptătorilor teroriști și schimbul de informații.

Desființarea vizelor a fost o problemă diplomatică nerezolvată în relațiile dintre cele două țări de aproape 30 de ani. Pentru a intra în regimul fără vize, trebuie îndeplinite mai multe condiții prealabile, iar ultima pe care Croația a trebuit să o îndeplinească a fost să aibă mai puțin de 3% din cererile de vize care să fie respinse.

România, Bulgaria și Cipru, ultimele state UE obligate să aibă viză pentru SUA

România, Bulgaria, Cipru și Croația sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. În 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să anuleze vizele pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau încă să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Polonia a fost exclusă din regimul de vize la sfârșitul anului trecut, după ce a desfășurat o campanie de încurajare a oamenilor de afaceri și a oficialilor care erau aproape siguri că vor obține o viză dacă vor aplica.

O campanie similară a fost realizată anul acesta de Croația, care deja la 30 septembrie anul trecut, când s-a încheiat anul fiscal din America, a redus numărul cererilor respinse la 4% și nu mai era departe de atingerea obiectivului.

Includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, la discreția Washingtonului

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele.

Cu toate acestea, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) continuă să aibă rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

O valoare mult mai bună de luat în considerare este rata de prelungire a vizelor, care oferă o evaluare mai clară a riscului de depășire a șederii stabilite inițial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS