10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANALIZĂ Eroarea crucială făcută de SUA în timpul retragerii din Afganistan

ANALIZĂ Eroarea crucială făcută de SUA în timpul retragerii din Afganistan

Decizia liderilor politici și militari de la Washington de a abandona baza aeriană Bagram în luna iulie a accelerat căderea Afganistanului în mâinile talibanilor și a jucat un rol important în haosul evacuării americanilor și afganilor din Kabul, după ce țara a căzut în mâinile islamiștilor.

Această opinie este împărtășită de tot mai mulți analiști de peste ocean, care o consideră una dintre cele mai grave erori făcute de Statele Unite în faza finală a războiului din Afganistan.

Abandonată pe furiș

Baza Bagram a reprezentat, timp de aproape 20 de ani, epicentrul războiului dus de americani pentru a-i înlătura din Afganistan pe talibani și a-i vâna pe membrii rețelei teroriste al-Qaeda, acuzați că au organizat atacurile din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite. Ea a fost cea mai mare bază militară americană din țară înainte de a fi abandonată la 1 iulie înainte de termenul limită din 31 august pentru retragerea finală a forțelor americane.

Militarii americani au părăsit baza aeriană și aeroportul Bagram în cursul unei nopți, tăind electricitatea și fără a anunța noul comandant afgan al bazei, care a descoperit plecarea soldaților SUA la mai mult de două ore după ce aceasta se produsese.

„Am (auzit) unele zvonuri că americanii au părăsit Bagram… și în cele din urmă, la ora șapte dimineața, am înțeles că s-a confirmat că au părăsit deja Bagram,” a declarat la momentul respectiv generalul Mir Asadullah Kohistani, devenit ulterior comandant al bazei aeriene.

Citește continuarea pe G4media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS