8.8 C
Craiova
luni, 25 octombrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateParlamentarii din Estonia votează pentru un nou preşedinte

Parlamentarii din Estonia votează pentru un nou preşedinte

Parlamentarii estoni au fost convocaţi luni pentru a alege un nou preşedinte, cu un singur candidat pentru acest post în mare parte ceremonial, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Alar Karis a fost singurul nominalizat la cea mai înaltă funcţie publică în ţara baltică membră a UE şi NATO.
Karis, directorul Muzeului Naţional eston, este candidatul coaliţiei de guvernare, formată din Partidul Reformei (liberal, centru-dreapta) şi Partidul de Centru (stânga populistă).

Aceste partide sunt cele două forţe politice principale în Estonia. Împreună, ele deţin 59 din cele 101 locuri ale parlamentului de la Tallinn (Riigikogu).

Nu era clar dacă Alar Karis va câştiga majoritatea celor două treimi necesare de voturi, adică sprijinul a 68 de parlamentari ai legislativului.

Dacă el nu reuşeşte să câştige majoritatea în votul secret, alte două runde de votare vor fi programate pentru marţi. Noi candidaţi pot fi nominalizaţi înainte de fiecare rundă.

Dacă aceste runde nu reuşesc să aibă ca rezultat alegerea unui nou şef de stat, preşedintele ar urma să fie ales de un organ electoral în care politicienii locali deţin majoritatea.

Postul este deţinut în prezent de Kersti Kaljulaid.

Publicul ar saluta ca ea să continue în funcţie pentru un al doilea mandat de cinci ani, potrivit sondajelor. Dar, deşi Kaljulaid este de asemenea dispusă să rămână şef al statului, ea nu beneficiază de suficient sprijin parlamentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

CNI construiește două creșe în Craiova

În zona Potelu și în cartierul Veterani vor apărea două creșe noi. Terenul aparține domeniului privat al Craiovei, investiția o face Ministerul Dezvoltării.

ȘTIRI GdS