10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaponia continuă să investigheze originea impurităţilor detectate în vaccinurile Moderna

Japonia continuă să investigheze originea impurităţilor detectate în vaccinurile Moderna

Autorităţile nipone au anunţat luni că investighează în continuare originea impurităţilor detectate în mai multe fiole de vaccinuri ale companiei Moderna fabricate în Spania, relatează EFE.

Japonia a decis săptămâna trecută să suspende de la utilizare 1,63 milioane doze de vaccin Moderna produse într-o fabrică spaniolă ca măsură de precauţie, după ce au fost detectate „substanţe străine” în 39 de fiole (care conţin 10 doze), potrivit ministerului nipon al Sănătăţii.

Trei loturi de vaccinuri, dintre cele 1,63 milioane de doze suspendate de la utilizare, fuseseră deja trimise trimise în cinci prefecturi (Ibaraki, Saitama, Tokio, Gifu şi Aichi), iar aproximativ jumătate de milion fuseseră deja administrate populaţiei.

Regiunea Okinawa din Japonia a suspendat duminică utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna după descoperirea unor noi loturi de seruri contaminate. Decizia a fost luată la o zi după ce Ministerul Sănătăţii din Japonia a anunţat că doi bărbaţi, cu vârste de 30, respectiv 38 de ani, au murit în luna august în urma administrării dozei de rapel cu vaccinul Moderna din unul dintre cele trei loturi suspendate pe 26 august de guvernul nipon.

Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea unei anchete pentru a stabili cauzele celor două decese şi a precizat că „legătura de tip cauză-efect asociată cu vaccinarea rămâne până în prezent necunoscută”.

În cazul impurităţilor detectate la Okinawa, se crede că ar putea fi resturi din dopurile de cauciuc cu care erau astupate fiolele şi care s-au desprins în momentul în care a fost introdus acul de la seringă, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Takeda a confirmat că fiolele nu prezentau nicio neregulă înainte de utilizare, după cum au asigurat autorităţile nipone care au considerat că fragmentele nu au reprezentat niciun risc pentru sănătate, fiind prea mari pentru a putea trece prin acul seringii.

În ceea ce priveşte anomaliile detectate în fiolele de vaccin Moderna, compania americană a precizat că aşteaptă la începutul acestei săptămâni rezultatele unui laborator independent căruia i-au fost trimise eşantioanele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS