16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia, devastată de incendii pentru a 11 zi consecutiv

Grecia, devastată de incendii pentru a 11 zi consecutiv

Incendii violente continuă în Grecia sâmbătă, pentru a 11 zi consecutiv, ele provocând deja moartea a două persoane vineri şi evacuări masive, scrie News.ro.

Cel puţin 1.450 de pompieri greci, ajutaţi de colegi din alte ţări, continuă lupta cu cinci focare majore în nordul Atenei, pe insula Evia, la 200 de kilometri est de capitală, şi trei incendii în Peloponez, la vest. 

În nordul Atenei, incendiile violente continuă să avanseze către est şi lacul Marathon, cea mai mare rezervă de apă a capitalei, după ce a provocat evacarea a zeci de localităţi. Fumul gros şi mirosul înţepător s-au răspândit din nou peste Atena, noaptea, în timp ce vânturi intense sunt anunţate ziua. 

Autostrada care leagă Atena de nordul ţării rămâne închisă din precauţie, în timp ce taberele de migranţi din apropiere au fost evacuate. 

Poliţia a făcut două arestări vineri după-amiază, potrivit agenţiei greceşti de presă ANA. 

Un grec în vârstă de 43 de ani a fost acuzat de incendiere voluntară, după ce a fost arestat în Krioneri, unde focul a ars vineri case şi fabrici, potrivit aceleiaşi surse. 

O femeie din Afganistan a fost arestată într-un parc din Atena, în contextul în care autorităţile au interzis ieşirile în parcuri şi păduri din cauza „periculului extrem de incendii”. Femeia avea la ea două brichete, benzină şi material imflamabile, potrivit ANA.

Continuă evacuările de pe Insula Evia

Pe insula Evia, mai mult de 1.300 de persoane au fost evacuate cu bărci, noaptea, din satul Limni, înconjurat de flăcări. Mai mult de alţi 20 au fost evacuaţi sâmbătă dimineaţă de pe plaja Rovies, tot de pe această mare insulă din estul ţării, potrivit mass-media greceşti. 

Autorităţile locale au cerut mai mult sprijin aerian pentru a lupta eficient contra incendiului puternic de pe Evia.            

Sâmbătă dimineaţă, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis o reîmpădurire rapidă a zonelor afectate de incendii. „Când această vară de coşmar se va încheia, vom repara toate pagubele de când va fi posibil”, a spus el la Atena jurnaliştilor, promţând că „zonele arse vor fi prioritare pentru reîmpădurire”. 

În regiunea Peloponez de asemenea, sute de hectare erau în flăcări la est de situl arheologic Olympia şi în regiunile Mani şi Messinia. 

Mai mult de 5.000 de locuitori şi turişti au fost nevoiţi să fugă de focarele din Mani, unde primarul Eleni Drakoulakou a estimat că 50% din suprafaţa acestei regiuni muntoase este arsă la est. 

Edilul a denunţat la ERT TV absenţa bombardierelor de apă în primele ore critice ale incendiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS