17.3 C
Craiova
marți, 6 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateMai mulți răniți și cinci localităţi evacuate din cauza incendiului de lângă Atena

Mai mulți răniți și cinci localităţi evacuate din cauza incendiului de lângă Atena

Pompierii greci s-au luptat toată noaptea de joi spre vineri cu un violent incendiu la 30 de kilometri nord de capitala Atena, informează AFP, preluată de Agerpres.

Câteva persoane au fost rănite, cinci localităţi evacuate şi mai multe case au ars, potrivit autorităţilor.

Capitala Greciei s-a trezit din nou într-un miros înţepător de fum de la incendiu, care a reizbucnit după-amiază la poalele muntelui Parnas, după ce distrusese peste 1.200 de hectare de marţi.

„Ţara noastră se confruntă cu o situaţie extrem de critică”, a declarat joi seară premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în faţa a zeci de incendii care devastează Grecia de o săptămână, sub efectul temperaturilor caniculare.

Potrivit viceministrului protecţiei civile, Nikos Hardalias, 57 din cele 99 de incendii recenzate joi erau încă active seara, în special cele de pe insula Evia şi din Peloponez, în vestul şi estul ţării, unde situaţia a rămas îngrijorătoare vineri dimineaţă.

În satul Afidnes, la 30 de kilometri nord de Atena, flăcările înteţite de vânt erau cele mai virulente, a constatat în timpul nopţii un fotograf AFP.

Un pompier şi cinci rezidenţi au suferit arsuri minore şi au fost spitalizaţi joi seară, potrivit agenţiei de presă ANA.

Autostrada care leagă Atena de nordul ţării şi drumul naţional pe aceeaşi rută au fost închise ca măsură de precauţie.

Prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor

Castelul Regal Tatoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur, scrie Digi24.

Din cauza pericolului extrem, autorităţile elene au interzis orice deplasare sau sejur în păduri, parcuri naţionale şi zone Natura din Grecia până luni, 9 august, potrivit protecţiei civile. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă. 

Premierul Greciei a spus că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită”.

Parchetul anchetează cauza incendiilor

În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale. Compania de electricitate a Greciei este cercetată deoarece se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei.

Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile.

Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice: „Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani.”

Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație. 

Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.

Mai multe țări au trimis pompieri în Grecia

Cel puţin 450 de pompieri greci au intervenit pentru stingerea incendiului, ajutaţi de resurse aeriene şi terestre. Aproximativ 82 de pompieri francezi – militari şi civili – au sosit joi seară de la Marsilia şi urmează să intervină vineri, a indicat un oficial francez.

Protecţia civilă greacă a anunţat că aşteaptă două avioane din Franţa şi trei elicoptere din Elveţia, pe lângă întăririle din Cipru şi Suedia.

La rândul său, Israelul va trimite cât mai curând posibil într-un avion civil 15 pompieri şi o importantă încărcătură de ignifugi, au declarat autorităţile israeliene.

Şi România a anunţat că trimite în Grecia un modul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS