17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBadantele din Italia pot fi concediate dacă nu se vaccinează

Badantele din Italia pot fi concediate dacă nu se vaccinează

Absența permisului de sănătate la persoanele care îngrijesc persoane în vârstă, la domiciliu, poate fi un motiv pentru întreruperea contractului de muncă, au anunțat oficialitățile italiene cu câteva zile înainte ca permisul de sănătate (Green Pass) să intre în vigoare, în Italia, începând cu data de 6 august, informează G4media.

„Când am introdus obligația de vaccinare pentru personalul nostru din domeniul sanitar am făcut-o tocmai cu această intenție, de a proteja persoanele în vârstă și pe oamenii cei mai fragili. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli”, a declarat subsecretarul Ministerului Sănătății, Andrea Costa, pentru Corriere della Sera.

„Ce-i drept, este o relație între persoane private și, prin urmare, nu este ușor de gestionat”, a adăugat acesta.

Angajatorul are dreptul să nu angajeze o persoană nevaccinată

În ceea ce privește o eventuală măsură prin care îngrijitoarele să fie obligate să se vaccineze, Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale, a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume.

Pe lângă această posibilitate, dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată, este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale. „Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul Covid (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.

În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri. Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS