10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe trebuie să ştie craiovenii despre taxa de salubritate

Ce trebuie să ştie craiovenii despre taxa de salubritate

Craiovenii mai au la dispoziţie o lună ca să completeze şi să depună declaraţia de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubritate. În ciuda afirmaţiilor autorităţilor locale că toate vor merge ca pe roate, locuitorii urbei se lovesc de tot felul de piedici. La toate acestea se adaugă şi poticnelile operatorului de salubritate, care nu a reuşit să împartă nici până în prezent pubelele la populaţie. De asemenea, nu a ridicat deşeurile la timp de la platformele de gunoi sau de la agenţii economici.

Legat de taxa de salubritate, craiovenii au o serie de întrebări și nelămuriri. Întrebările craiovenilor sunt de genul:

„Dacă într-un imobil sunt doi coproprietari pe numele cui se face impunerea? Care este termenul de plată? Pe Ghişeul.ro se poate plăti parţial sau total taxa?

Ghid de colectare
Ghid


„Impunerea se face pe numele unuia dintre coproprietari. Termenul de plată este 25 pentru luna în curs. Se poate plăti în fiecare lună cu derogare pentru anul 2021. De asemenea, în august, spre exemplu, se poate achita pentru luna Iulie. Pe Ghiseul.ro se poate plăti şi parţial chiar şi impozitul. Alegi suma pe care doreşti să o plăteşti la pasul doi”, spun reprezentanţii Primăriei.


Întrebările venite de la craioveni au fost atât de multe încât administraţia locală craioveană a postat pe site-ul primăriei o parte dintre acestea şi răspunsul adecvat.


„Care este suma ce trebuie înscrisă la „Nivelul taxei datorate/lună”?, este una dintre întrebări. Răspunsul este următorul: „11 lei/persoană, taxă aprobată prin HCL 183/2021”.

30 august, ultima zi de completare a formularului pentru impunerea taxei de salubritate

Craiovenii sunt interesaţi care este suma care trebuie achitată în total.
Reprezentanţii Primăriei au precizat:

Suma care trebuie să se achite se calculează înmulțind numărul de persoane cu taxa de 11 lei și cu numărul de luni în care se locuiește efectiv la adresa respectivă.
Declarație de impunere se completează până la data de 30 august și este valabilă permanent, până la modificările apărute în ceea ce privește numărul de persoane sau statutul juridic al imobilului sau al persoanei. Dacă în imobil se modifică numărul de persoane care locuiesc acolo, se va face o nouă declarație rectificativă cu noul număr de locatari”.

Cum se poate plăti taxa de salubritate

Calculul taxei se face începând cu luna iulie, până la 31 decembrie 2021. Tot de la această dată nu se va mai plăti la asociațiile de proprietari contravaloarea serviciului de salubrizare. Plata taxei se poate face şi anticipat pe mai multe luni.
Declarația de impunere se completează până la  30 august și este valabilă permanent, până la modificările apărute în ceea ce privește numărul de persoane sau statutul juridic al imobilului sau al persoanei.
Persoanele care nu au acces la internet pot depune declarația de impunere și să efectueze plata taxei speciale de salubrizare la  punctele de lucru ale Direcției de Impozite și Taxe.

Pubele/arhivă GdS
Pubele/arhivă GdS


Copii minori vor plăti şi ei această taxă. Taxa de 11 lei este taxă specială din punct de vedere fiscal și reprezintă costul prestării serviciului de ridicare a gunoiului și este defalcată astfel:

9 lei taxă distinctă pentru deșeuri reziduale, 2 lei taxă distinctă pentru deșeuri reciclabile.
Taxa se va putea plăti şi prin  „debit direct” din cont .
În cazul familiilor numeroase se poate suplimenta numărul recipientelor pentru deşeuri reziduale, atunci când numărul persoanelor este egal sau mai mare decât patru. De asemenea, craiovenii pot solicita operatorului de salubritate un recipient mai mare sau mai mic pentru colectarea deşeurilor reziduale menajere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS