16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale ca un prim pas pentru reformarea justiției

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale ca un prim pas pentru reformarea justiției

Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei, potrivit unui comunicat al Comisiei.

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi.”, potrivit comunicatului transmis, conform Digi24.

Desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România

Comisia a atras atenţia şi asupra faptului că desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România.

„Desfiinţarea SIIJ este dorită de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România şi, de asemenea, de comunitatea internaţională şi de ONG-uri, care văd SIIJ ca pe o structură ce reduce eficienţa sistemului legal (…)”.

De asemenea, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că amendamentele adoptate în Camera Deputaţilor la legea de desfiinţare a SIIJ ridică semne de întrebare „atât pe conţinut, cât şi pe procedură”.

Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas

„Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori.

Avizul Comisiei a fost solicitat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în 29 martie, după ce Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Ce recomandă Comisia de la Veneţia

Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil – urmărirea penală – care merge mult dincolo de imunitatea funcţională;

Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmărit. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din aceasta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale ce nu se încadrează competenţei imunităţii funcţionale nu ar trebui să fie de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi ar trebui aduse direct în faţa curţii de justiţie, fără examinarea anterioară a CSM;

Reclamaţiile părţilot vătămate, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS