10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO avertizează Rusia și Belarus să nu-i amenințe aliații

NATO avertizează Rusia și Belarus să nu-i amenințe aliații

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice, după deturnarea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri.

„Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi să apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi a Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. „Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorată de cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. „Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a spus el, care a amintit că „NATO este o alianţă defensivă”.

Lituania, Letonia şi Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene – Atena şi Vilnius – să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS