0.9 C
Craiova
miercuri, 1 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateMii de părinţi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri, în Olanda

Mii de părinţi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri, în Olanda

Mii de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii cunoscutei platforme video TikTok, relatează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), a anunţat miercuri Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI). Conform propriilor informaţii, în acest caz sunt implicaţi peste 64.000 de părinţi.

Motivul invocat, TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate

Motivul invocat a fost că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante.
Conform informaţiilor proprii, fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online.

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance. Operatorul platformei a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori.
Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu.
Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată ”alege setările corecte pentru ei”.

Comisia Europeană a anunţat o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok

În aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar cu cel iniţiat acum în Olanda. La sfârşitul lunii mai, Comisia Europeană a anunţat o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok.
În urma unui avertisment din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) privind încălcările drepturilor consumatorilor din UE, a fost lansat un dialog formal cu TikTok, a anunţat Comisia pe 28 mai.

Printre altele, Comisia a menţionat ”tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii” ca fiind ”practici îngrijorătoare” ale TikTok.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS