21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe anchete au fost deschise pentru fraudă cu testele Covid, în Germania

Mai multe anchete au fost deschise pentru fraudă cu testele Covid, în Germania

În Germania, au fost demarate mai multe anchete împotriva structurilor care oferă teste rapide pentru Covid-19. Acestea sunt suspectate că au umflat numărul de depistări de Covid efectuate pentru a obține rambursări nemeritate de la stat. „Cei care folosesc pandemia pentru a se îmbogăți într-un mod penal ar trebui să le fie rușine”, a scris, sâmbătă, ministrul Sănătății, Jens Spahn, salutând deschiderea procedurilor, potrivit dw.com

Vineri, Procuratura din Bochum (nord-vest) a efectuat percheziții în sediile unor centre și în locuințele private legate de o companie care oferă astfel de teste antigenice , potrivit unui purtător de cuvânt citat de cotidianul „Süddeutsche Zeitung”.

Procuratura din Lübeck (nord) investighează, de asemenea, „frauda” legată de „efectuarea și facturarea testelor rapide”, potrivit săptămânalului „WirtschaftsWoche”, iar autoritatea sanitară din Köln a vizitat un centru vineri pentru un control neanunțat.

Aceste teste, obligatorii în mai multe regiuni pentru a frecventa baruri, restaurante, magazine sau chiar piscine municipale, au fost făcute gratuit în martie, în conformitate cu reglementările federale menite să mărească numărul de depistări.

Reglementările prevăd o rambursare de până la 18 euro pe test, dar mai multe mass-media germane au subliniat în ultimele zile absența și imposibilitatea controalelor.

Centrele nu trebuie să furnizeze numele persoanelor testate sau alte documente, cum ar fi facturile pentru cumpărarea ustensilelor. „Este suficient să transmită numărul de teste, fără nicio dovadă, și să primească transferul de bani la scurt timp după aceea”, potrivit unei anchete comune a televiziunilor publice NDR și WDR, cu cotidianul „Süddeutsche Zeitung”, care a lansat acest caz.

Pentru a depista nereguli, jurnaliștii au numărat persoanele care au venit să fie testate în mai multe locuri pentru a le compara cu cifrele transmise autorităților. Rezultatul: pentru o sută de teste efectuate, un centru a declarat 422. În altă parte, în loc de 550, compania a spus că a făcut 1.743 într-o zi.

De asemenea, ministrul Jens Spahn a anunțat mai multe controale pentru a-i împiedica pe unii „să profite” de „pragmatismul necesar” în organizație. Punctele de screening, ușor de deschis, s-au înmulțit în ultimele săptămâni în Germania: în Renania de Nord-Westfalia, cea mai mare regiune, Ministerul Sănătății a identificat peste 8.000.

La Berlin, unde există cel puțin 1.200 de astfel de centre, „fiecare stand de kebab poate obține un certificat” pentru a oferi teste, a declarat pentru ziarul „Tagesspiegel” managerul mai multor centre din capitală, sub acoperirea anonimatului. Ca reacție la dezvăluiri, orașul Münster (nord-vest) a retras concesiunea acordată unei companii vizate, care operează aproximativ cincizeci de centre în mai mult de 30 de orașe germane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS