12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO şansă pentru Luca şi Elis

O şansă pentru Luca şi Elis

„Când m-am trezit singură cu cei doi copiii, am avut nevoie de câteva săptămâni bune să înţeleg, să asimilez și să găsesc soluții. Nu vedeam nici o rezolvare, nu credeam că există vreo șansă ca eu să încep vreo terapie cu ei. Eram pierdură, mă simţeam autistă ca și ei. Nu știam la cine să apelez, îmi era frică să nu clachez, să nu intru eu întro stare mai rea decât eram. Singura posibilitate era să fac un apel către oameni cu suflet, să le povestesc despre problema copiilor mei. Mi-a fost ruşine să cer, dar nu am cerut și nici nu cer pentru mine”, spune Diana Botez, mama a doi băieţei diagnosticaţi cu autism.

Diana și cei doi băieței, Luca și Elis.

Diana Botez spune că după ce a făcut cunoscută povestea băieţilor ei diagnosticaţi cu autism şi retard sever, mulţi oameni i-au întins o mână de ajutor.
A fost atât de impresionată, iar drept mulţumire ar ridica o statuie celor care au făcut donaţii pentru băieţii ei.

„Am cerut pentru copiii mei, pentru o viața mai buna și o șansa pentru ei. Ştiti ce a durut, dar și ce m-a bucurat sufletește cel mai mult? Faptul că am primit câteva mesajele de la părinți cu copii autiști. Aceştia mi-au spus că: „Ţi-am donat din puţinul meu”, „V-am donat 700 de euro, sper că v-au intrat bănuții, nu avem mai mult. Şi noi avem copilul cu autism”. M-au cutremurat mesajele. Plângeam. Au fost zile în care plangeam și citeam mesajele frumoase pe care oamenii mi le transmiteau. Au fost oameni care mi-au dat bani, spunând că nu trebuie să fac vorbire despre donaţiile făcute de dumnealor. Au fost oameni simpli care au donat, oameni care donau și se scuzau ca nu au mai mult. Ştiți ce le-aş face eu oamenilor acelora care au donat pt Elis și Luca? O statuie. Da, nu am cuvinte de mulțumire, nu știu ce le aş mai putea transmite . Multumesc! Mi se pare un cuvânt prea banal la câtă bucurie am simţit eu în momentele acelea.

Cea mai mare dorinţă, o viaţă normală

Din păcate, a fost şi un mesaj care m-a durut: ”Du-te la muncă, nu l-a cerșit!”. Mă simţeam prost că am îndrăznit să cer ajutorul oamenilor din jur. Aş fi vrut să-i scriu acelui om că şi eu râvnesc la normalitate, atât pentru mine, cât şi pentru copiii mei. Îmi doresc să merg cu ei în parc, să îi aud vorbind, să pot să le cumpăr jucării atunci când îşi doresc şi chiar o sticlă cu apă. Şi eu îmi doresc să am o viaţă normală, eu să merg la muncă, cei doi copii să meargă la grădiniţă, să am o familie şi seara să ne întîlnim şi să ne povestim tot ceea ce am făcut pe timpul zilei. Nu e vina mea ca viața este așa, în cazul meu. Eu mi-am acceptat soarta, știu că trebuie să lupt în orice fel pentru copiii mei. Mi-aş fi dorit, mai degrabă, să-mi spună educatorul de la grădiniţă că băieţii mei sunt neascultători şi fac năzbâtii. Le multumesc tuturor oamenilor care au fost solidari cu Elis și Luca.”, spune Diana, mama lui Luca şi Elis, cei doi băieţei cu autism din oraşul Slatina.

Luca şi Elis, îngerii care au nevoie de ajutor

Despre povestea tristă a celor doi frăţiori cu autism, scriam în urmă cu ceva timp în Gazeta de Sud. Era un strigăt de durere, de disperare al unei mame rămase singură, fără un venit, fără un sprijin şi cu doi copii cu autism şi retard sever.
Diana Botez, mama lui Luca şi Elis luptă să-şi ducă băieţii într-un centru de tratament din Bucureşti. Este dorinţa ei, crezînd cu ardoare că doar în acest mod băieţii pot progresa. Femeia spune că acesta este motivul pentru care a cerut şi cere sprijinul oamenilor cu suflet mare.

Strângere de fonduri
Strângere de fonduri


„Eu vreau să-mi duc băieţii într-un centru din Bucureşti, acolo este o altă viaţă, o altă şansă pentru ei. Trebuie să merg o periaodă şi să locuiesc acolo, iar băieţii pot să facă terapia ABA în acest centru specializat. În funcţie de banii pe care îi am, ei vor face terapie câteva ore pe zi. Terapia este recomandată pentru ei, pentru îmbunătăţirea semnificativă a comportamentului. Ei mai au nevoie de logopedie, kinetoterapie, de un sport. Costurile sunt imense. Totodată, trebuie să depun actele să le fac dosar pentru eliberarea unui certificat de încadrare în grad de handicap. Este foarte greu pentru mine. Aştep să mă sune cei de la Centru să merg acolo cu copiii”, spune Diana.
Femeia duce singură această povară, tatăl băieţilor a ales să-i părăsească. Nu-i face plăcere să vorbească despre întâmplările urâte din căsnicia ei, prioritatea sunt copiii.

Terapia, salvare pentru Luca şi Elis

Unul dintre cei doi gemeni

Povestea lui Luca şi Elias a impresionat foarte multă lume. Oamenii i-au întins o mînă acestei mame disperate şi împovărată de durere. Aceasta strânge bănuţ pe bănuţ ca să poată plăti orele de terapie ale micuţilor. Oricât ar încerca femeia să aplice de una singură metodele de recuperare îi este imposibil. Lucrând cu unul dintre băieţi, celălalt îi solicită atenţie sau încearcă să-şi bruscheze fratele.


„Eu nu pot să lucrez cu amândoi. Dacă încerc să lucrez sau să mă joc cu unul dintre ei celălalt nu înţelege de ce îi acord atenţie celuilalt. Acelaşi lucru se întâmplă când vorbesc sau îl cert doar pe unul dintre ei, celălalt plânge sau vine şi trage de mine. Din această cauză mă lupt să-i duc într-un centru, să lucreze după un program, să fie într-un contact permanent cu un specialist, să fie monitorizaţi”, spune Diana.


Zilnic, mama este ca într-un carusel fără oprire. Grija copiilor îi ocupă tot timpul.

„Le place să îi duc în parc. Preferă să se dea în leagăn, stau ore în şir în leagăn. Vor să-i plimbi cu maşina sau cu căruciorul. Mişcarea pentru ei este totul, să fie într-o continuă mişcare. Şi în casă, aleargă continuu şi nu obosesc, sunt mereu activi. Este epuizant pentru mine”, povesteşte Diana.

Unul dintre cei doi gemeni în parc


Diana Botez spune că după ce povestea copiilor ei a fost făcută cunoscută, a reuşit să strângă 150 de formulare (Formularul 230) şi o sumă de bani care ar acoperi terapia băieţilor pe câteva luni. Costurile terapiei într-un centru de specialitate se ridică la 4.000 de lei pe săptămână.

Luca și Elis
Luca și Elis

Luca şi Elis au nevoie de ajutor

Reamintim că, Luca şi Elis sunt doi băieţi gemeni diagnosticaţi cu autism şi retard sever. Copiii au trei ani şi patru luni şi sunt în grija mame, tatăl părăsindu-i din cauza diagnosticului.
Diana încearcă să strângă sumele necesare orelor de terapie. Oricine doreşte să contribuie la recuperarea celor doi băieţei poate completa formularul.
De asemenea, orice donaţie poate ajuta enorm.

Cine are posibilitatea este rugat să doneze în contul IBAN RO28 RZBR 0000 0600 2247 3625, titular Botez Diana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS