22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi dezvăluiri despre modul în care a fost regizată operaţiunea „flămânzi sub acoperire”

Noi dezvăluiri despre modul în care a fost regizată operaţiunea „flămânzi sub acoperire”

Corpul de Control al MAI confirmă dezvăluirile Anei Munteanu, care a declarat pentru „Adevărul” că operaţiunea în care a descins într-un restaurant din Timişoara cu jandarmii a fost „la ordinul prefectului”.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al MAI şi publicat de România TV, rezervarea la restaurantul Hotelului Del Corso, în care consilierul USR a descins cu jandarmii, a fost făcută de o angajată a Prefecturii Timiş.

„S-a constatat că la data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora18.00, justificând demersul în faţa echipei Corpului de Control prin faptul că dorea săvadă dacă reprezentanţii operatorului economic vor accepta, deşi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv”, arată Corpul de Control al MAI.

Prefectul a cerut de urgenţă un echipaj de jandarmi

Raportul MAI mai arată că în ziua în care cele patru persoane pentru care a făcut rezervarea angajata Prefecturii Timiş au mers la restaurant, „prefectul l-a contactat telefonic pe şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş şi i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituţiei Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri”.

Documentul mai arată că „sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii”. În urma sesizării primite de la prefectul de Timiş, şeful Inspectoratului de Jandarmi i-a ordonat unui subaltern să trimită un echipaj la Prefectură.

Două angajate ale Prefecturii, trimise la descinderea cu jandarmii

Corpul de Control al MAI a mai descoperit că jandarmii trimişi de superiori la Prefectura Timiş au luat legătura cu prefectul Zoltan Nemeth (USR). Prefectul le-a comunicat jandarmilor că în Timişoara „există locaţii cu privire la care are informaţii că nu ar respecta măsurile de protecţie sanitară şi, pe motivcă urma să intre într-o şedinţă, a desemnat două angajate ale Prefecturii care să îi însoţească şi să le indice locaţia respectivă”.

„Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoţiţi de una dintre angajatele Prefecturii, care s-a îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane, iar la întrebarea jandarmilor dacă ele au făcut sesizarea, angajata a precizat că «sunt colegii ei»”, se mai arată în raportul MAI.

Acelaşi raport mai arată că, în timp ce jandarmii discutau cu reprezentanţii hotelului, angajata Prefecturii şi cei patru „flămânzi sub acoperire” au „tăiat-o” fără să apuce să fie legitimaţi.

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prezentat lista neregulilor depistate la nivelul Prefecturii şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi:

Neregulile de la Prefectura Timiş:

Prefectul a angrenat în această activitate două angajate din cadrul Instituţiei Prefectului care nu aveau atribuţii pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă şi, implicit, nici în ceea ce priveşte intervenţia la evenimente alături deforţele de ordine.

Prefectul nu s-a implicat activ în cunoaşterea şi asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situaţiilor de urgenţă, astfel că a acţionat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislaţia în materie.

Prefectul nu şi-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislaţia incidentă şi nu a intervenit în momentul când a constatat că cei doi angajaţi ai prefecturii au luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

Citește continuarea pe Adevărul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS